Šarović: Nismo dali saglasnost Dodiku da ide na sastanak s Erdoganom

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da nije dao saglasnost Miloradu Dodiku da prisustvuje sastanku koji će sutra biti održan između turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“SDS nije dao saglasnost Miloradu Dodiku da ide na sutrašnji sastanak Predsedništva BiH sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ja da sam u toj poziciji ne bih išao, sigurno, obzirom da je i posjeta takvog karaktera. Znači, ona ima čak i privatni karakter i nemamo mi neki sadržaj vezano za tu posjetu. Ide se sa dvojicom drugih članova Predsjedništva. Ja smatram da treba ići na slične diplomatske sastanke samo ako to ima smisla i ako se razgovara o ovim ključnim temama koje su za nas danas vrlo važne”, rekao je Šarović.

Unatoč tome što je Dodik obavijestio lidere opoziconih stranaka, Šarović je rekao Dodiku da je to njegova odgovornost i da je spreman kritizirati. Dodao je da je takav sastanak smislen samo ako se razgovara o ključnim pitanjima u smislu traženja podrške za poništavanje Inzkove odluke.

“Međutim, očito je da to neće biti tema. Ili da se razgovara o nastavku ili finansiranju autoputa Beograd – Sarajevo, da je to odluka koja uvijek ima opravdanje i značaj za djelovanje za razgovor sa ovako visokim gostom”, rekao je.

Dodao je da je opozicija suočena sa manipulacijama te da Dodik nije tražio, niti mu je data saglasnost na bilo koji način.