Šarović o Inzku: Neprihvatljivo je da u BiH zakone nameće Visoki predstavnik, neka ide u penziju

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, rekao je u Banja Luci, da je ta stranka bila preteča Republike Srpske, utemeljitelj ideje o njenom stvaranju, ujedinitelj srpskog naroda zapadno od Drine i idejni tvorac političkog organizovanja Srba u najtežim trenucima za srpski narod.

Šarović je rekao da je ova stranka ostala i srpska i demokratska svih prethodnih godina. Dodao je kako procjenjuje da će 2022. biti pobjednici s više od 100.000 glasova.

Na upit da komentira izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji boravi u radnom i neslužbenom posjetu Bosni i Hercegovini, do kojeg će, kako je rekao, doći tek kad se riješe određena pitanja, poput afere Komšić i legitimnog predstavljanja Hrvata.

“To je njegovo pravo, da može da kaže šta god hoće, da će doći sutra ili da će mu posjeta biti nezvanična u narednih 10 godina. To je pitanje FBiH, neka se oni dogovore kako hoće. Izbor člana Predsjedništva koji dolazi iz RS, implementacija Sejdić-Finci. Mi smo rekli izaberite ga u Parlamentu FBiH ili državnom, mi ćemo to podržati. Ne smeta nam princip asimetrije, imamo je već ovdje, mi direktno biramo predsjednika RS, oni predsjednika FBiH u Parlamentu FBiH. Milanović šta god želi, ili kako god da nazove svoju posjetu, on na to ne može utjecati, on se ne pita oko toga, a spisak želja može imati koliko god želi”, kazao je Šarović.

Odgovarajući na pitanja o novim inicijativama za donošenje zakona o zabrani negiranja genocida, Šarović je rekao da je neprihvatljivo da visoki predstavnik nameće zakone u toj zemlji, a ti su dani u Bosni i Hercegovini završili, rekao je Šarović.

“Inzko je završio svoju misiju u BiH, bio je dovoljno 10, 11, 12 godina, može mirno, komotno ići u penziju”, poručio je Šarović.