Šarović: Zbog tebe smo, Milorade, doživjeli debakl na međunarodnom planu

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović danas je na sjednici u NSRS kazao kako je srpska politika u državi, pod vodstvom Milorada Dodika, doživjela debakl u kreiranju spoljne politike Bosne i Hercegovine.

Šarović je zaključio kako je “nadigran” lider SNSD-a i član državnog predsjedništva.

“Dozvolili ste da bošnjački i hrvatski političari dominiraju u kreiranju spoljne politike BiH. Nadigrali su vas gospodine Dodik, zbog lošeg tima koji ste izabrali da vas prati u Predsjedništvu BiH. Ambasadori BiH se ponašaju kao da smo uveli sankcije Rusiji, ALTHEA je produžila mandat, Schmidt je govorio i iznio svoj izvještaj u Savjetu bezbjednosti, Tegeltija nije ni otvorio vrata Savjeta bezbjednosti UN-a. Na svim poljima doživjeli ste debakl u kreiranju spoljne politike BiH”, kazao je Mirko Šarović.

On je dodao da je u više od 20 slučajeva BiH pristupila sankcijama Rusiji.

“O tim pitanjima trebali ste da raspravljate na Predsjedništvu BiH. Bošnjaci su iskoristili tu priliku i obezbijedili da u više od 20 slučajeva BiH podrži sankcije Rusiji. Poslali ste Tegeltiju u Njujork, a on se tamo nije sreo sa bilo kim. Obilazio je crkve, u hodniku se sreo sa generalnim sekretarom, sa njim se slikao i to je sve”, poručio je Šarović.

Predsjednik SDS-a je kazao da ne vjeruje da će ova sjednica dovesti do bilo čega konkretnog, a najmanje srpskog jedinstva.

“Vi imate neku svoju, opasnu igru u kojoj je ulog cijela Republika Srpska. Vaš komercijalni patriotizam karakteriše ogroman jaz između vaših riječi i djela. Ništa od toga ne možete vas amnestirati od kraha politike koju vodite. Moj prijedlog je da radite svoj posao u Predsjedništvu BiH, imate vlast i branite interese Republike Srpske”, zaključio je Šarović.