Saša Grbić iz SDP-a glasao za sudiju Ustavnog suda RS-a koji je bio suspendovan zbog podrške Karadžiću

Narodni poslanik u NSRS-u Saša Grbić (SDP) iz Pokreta za državu glasao je za izbor Radomira Lukića za sudiju Ustavnog suda tog entiteta, piše Klix.

Podsjetimo da je Narodna skupština Republike Srpske prekjučer izabrala Lukića, profesora Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu, na tu poziciju.

Lukić je nekada bio dekan Pravnog fakulteta na Palama, ali ga je 2005. godine tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown smijenio s pozicije zbog optužbi da je bio dio mreže podrške osuđeniku za genocid Radovanu Karadžiću. Kao profesor je ponovno aktivan od 2013. godine.

Klix.ba je u posjedu zapisnika sa glasanja u Narodnoj skupštini na kojem se vidi da je Grbić jedini iz Pokreta za državu glasao za ovo imenovanje. Ramiz Salkić je bio protiv, dok ostali poslanici iz Pokreta za državu, kako se vidi, nisu uopšte glasali.

Za Lukića su glasali poslanici vladajuće koalicije predvođene SNSD-om, dok poslanici opozicije nisu podržali njegov izbor.

Inače, novi sudija Ustavnog suda RS-a je u aprilu prošle godine u Banjoj Luci na skupu boračkih organizacija iz RS-a jasno negirao odluke Ustavnog suda BiH kada je u pitanju državna imovina.

“Svjestan sam da oni koji su pretprjeli najveće muke da bismo stvorili Republiku Srpsku znaju kada trebaju opet da se dignu, a ovo je čas kada se zaista narod treba dići. Na svu sreću ne treba da se diže oružjem, ali treba da se diže svojom voljom”, poručio je tada Lukić.

Izborom Lukića kao sudije Ustavnog suda RS nastavit će se praksa ignoriranja odluka najvišeg državnog suda.