Saša Magazinović: Zaista je šokantna uloga ambasadora Sattlera u novom Izbornom zakonu!

Šef Kluba zastupnika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Saša Magazinović, smatra da je potpuno neprihvatljivo izbjeći prisustvo opozicije koja se nastoji provući u Radnoj grupi za izmjenu Izbornog zakona, pa čak i predstavnika institucija koji nisu pod zajedničkom stranačkom kontrolom vladajuće koalicije: HDZ, SNSD i SDA.

„Odluka o tome kako će u budućnosti izgledati izborni proces i ko će koga birati, prevažno je pitanje da bi se iz kreiranja rješenja isključili opozicija, mediji i javnost uopće.

Zaključak koji se nameće sam od sebe je da obrisi rješenja po želji Dragana Čovića već postoje, da ih Milorad Dodik bezuslovno podržava, kao i Bakir Izetbegović koji još uvijek pokušava da nađe model po kojem će ispuniti Čovićeve želje, a da ga dio javnosti ne osudi za to.

Šokantna je uloga i ponašanje ambasadora Johana Sattlera i Delegacije EU u ovom slučaju. Pričaju nam o transparentnosti, a oni su netransparentni. Pričaju o evropskim vrijednostima, oni ih se ne pridržavaju. Pričaju nam o demokratiji i uključivanju građana u proces donošenja odluka, a onda oni isključe čak i Parlament i dogovaraju sa stranačkim liderima po kafanama. To se zove licemjerje.

Mi u Bosni i Hercegovini imamo nesreću da nam se istorija ponavlja. Izgleda da nam slijedi još jedna borba sa domaćim izdajnicima i njihovim stranim pomagačima“, navodi se u izjavi Magazinovića.