Sastanak u Predsjedništvu: BiH tuži Covax, spremni za prijem vakcine

U Sarajevu je završen sastanak članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića s predsjednikom Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom i premijerima entiteta Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem.

Između ostalog, razgovaralo se o kupnji cjepiva protiv koronavirusa.

Dodik: Bosna i Hercegovina tužit će COVAX

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je u intervjuu za medije da će naša zemlja tužiti COVAX ako ovaj mehanizam premaši rok za isporuku cjepiva u Bosnu i Hercegovinu.

– Bosna i Hercegovina je učinila sve da nabavi cjepiva putem COVAX-a, gdje je gotovo milijun i 240 000 doza cjepiva naručeno i plaćeno za gotovo 100%, rekao je Dodik.

S tim u vezi, rekao je, očekuje se da će cjepiva biti isporučena u prvom tromjesečju ove godine.

– Druge države već primaju ta cjepiva, a Bosna i Hercegovina s pravom zahtijeva da COVAX, stvoren od strane UN-a, počne isporučivati ​​ta cjepiva i nama – dodaje Dodik.

Današnji je sastanak ocijenio vrlo uspješnim te je dogovoreno da se pokušaju dobiti cjepiva na sve moguće načine. Rekao je da će biti održani pregovori sa svim proizvođačima, dodajući da će 20.000 ruskih cjepiva stići u RS tijekom vikenda.

Komšić: Tehnički smo spremni za cjepiva

Član Predsjedništva Željko Komšić kaže da bismo cjepiva trebali dobiti putem mehanizma COVAX do kraja ožujka.

– U rujnu, kad je potpisan ugovor, ovaj je rok bio prihvatljiv. Sutrašnji sastanak povezan je s pismom COVAX-a i zahtjevima koje je COVAX postavio u tom dopisu, a koji neće ustati – naglašava Komšić.

Prema njegovim riječima, sva tri premijera izjavila su da smo potpuno tehnički spremni prihvatiti naručena cjepiva.

– Jasno je da ta cjepiva mogu doseći više cijene na tržištu nego u dogovoru s Bosnom i Hercegovinom, a to se već događa. Razni brokeri hodaju svijetom s vrećom punom novca i kupuju ta cjepiva. Pretpostavljamo da je to pravi razlog, jer ono što stoji u pismu ne stoji – naglašava Komšić.

Ističe da će se prihvatiti ponuda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za doniranje 5.000 doza cjepiva, te da je stav da bi najprije trebali biti cijepljeni zdravstveni radnici koji rade s bolesnicima, kao i sa starijim osobama u staračkim domovima.

– To je 5000 prednosti, ali želio bih zahvaliti predsjedniku Vučiću i Srbiji na pomoći. Proći će kroz državu i onda će biti predan Federaciji – dodaje Komšić.

Džaferović: Izdao COVAX Medijima se obratio i

Šefik Džaferović koji je objasnio da državno predsjedništvo nema operativno tijelo za nabavu cjepiva.

Smatrao je neodrživom situacijom u kojoj Bosna i Hercegovina, posebno Federacija Bosne i Hercegovine, još uvijek nije primala cjepiva. Kako kaže, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine učinilo je sve u vezi s tim, ali COVAX nas je razočarao.

Džaferović naglašava da je njegova pretpostavka da će se vjerojatno različiti načini kupnje, pa čak i distribucije cjepiva pojaviti pod tim mehanizmom, jer njihova cijena raste na svjetskom tržištu.

– Na scenu su stupili neki drugi načini kupnje i distribucije cjepiva, koji su također povezani sa samim cijenama. Bosna i Hercegovina pristala je na 10,55 dolara po cjepivu, a do 50 dolara po dozi se komercijalno prodaje, kaže Džaferović.

Smatra da je to cijeli problem, jer oni koji su brži i imaju više novca kupuju cjepiva po mnogo višim cijenama nego što je naznačeno.

Kaže da naša zemlja mora nabavljati cjepiva i tu nema dileme.

– Ne možemo više tolerirati, čekati i odgoditi cijepljenje – dodao je Džaferović.