Sattler poslao poruku političarima, pozvao ih na usvajanje važnog zakona: “Ostale su dvije sedmice”

Šef delagacije Evropske unije i specijalni predstavik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izjavio je u petak u Brčkom, nakon svečanosti puštanja nove dizalice u brčanskoj Luci da je ‘tema povezivanja BiH sa EU goruća u kontekstu priližavanja BiH članstvu u EU ovoj zemlji i izrazio nadu da će se u tom smislu tokom ovog mjeseca svjedočiti dodatnom iskoraku’, prenosi Radiosarajevo.ba.

“Iskoristio bih priliku da pozovem zakonodavne vlasti u BiH da iskoriste šansu i pošalju pravi signal pred sjednicu Evropskog vijeća, zakazanu za 21. mart ove godine, a taj pravi signal bi bio da BiH sa svoje strane ispunjava sve one zadaće i usvaja zakone koji su potrebni i iskreno se nadam da će se to i desiti”, poručio je Sattler.

On je naglasio da je ostalo dvije sedmice do sjednice Evropskog vijeća i donošenja veoma važnih odluka za BiH te da za bh. političare ima još vremena da se donesu važni zakoni kao što je Zakon o zaštiti ličnih podataka koji je finaliziran i treba da ide parlamentarnu proceduru.

“Moram da naglasim da je Zakon o sudovima vrlo važan element i dio reforme pravosuđa i zato pozivam sve nadležne u BiH da svoju energiju usmjere ka finalizaciji i tog propisa”, naglasio je Sattler.