SATTLER U ŠIFRAMA PROZVAO DODIKA I ČOVIĆA: “I RS i Hercegovina moraju podnijeti teret migrantske krize!”

Šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler rekao je za N1 da se u Bosni i Hercegovini dešava nepotrebna humanitarna kriza i da migranti nepotrebno trpe.

Naglasio je da se teret migracijske krize mora ravnomjerno rasporediti u cijeloj Bosni i Hercegovini, uključujući RS i Hercegovinu.

“Do kraja decembra nije bilo moguće postići rješenje u vezi s podjelom odgovornosti i zatvaranjem Bire, ali postigli smo pozitivan napredak. Šatori su postavljeni u Lipi, ali u šumama ih ima još stotine bez smještaja. Bosna i Hercegovina je potpisnica međunarodnih konvencija i potpisala je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Nije pitanje želi li to ili ne, ali treba preuzeti odgovornost. Ne mogu samo teret preuzeti dva kantona“, rekao je Sattler.

Naglasio je da usko surađuje sa svim institucijama, uključujući Vijeće ministara, koje je krajem decembra odlučilo da je Lipa prihvatni centar, ali da se Bira može koristiti i u tu svrhu.

Pokušavamo izvršiti pritisak na sve. Ponavljamo da svi dijelovi ove zemlje moraju snositi dio tereta, istaknuo je da EU godišnje izdvaja 20 miliona eura za migracijsku krizu u Bosni i Hercegovini te da se ta sredstva dodjeljuju za hranu, smještaj, medicinsku skrb za migrante, ali i za poboljšanje kapaciteta Ministarstva sigurnosti, vanjske službe, Granične policije, MUP USK itd.

Na komentare da je EU licemjerna jer ne prima migrante, Sattler je naglasio kako EU godišnje odobri između pola i milion zahtjeva za azil. Novi paket za upravljanje migracijama je predstavljen prošle godine i nastavljaju raditi na tome.

Govoreći o trošenju novca na migracijsku krizu, rekao je da mjerodavne organizacije podnose mjesečno izvješće gdje je potrošeni novac prikazan po stavkama.

Kada je riječ o vakcinaciji protiv Covida-19, rekao je kako je BiH na vrijeme i blagovremeno reagovala, a EU pomogla putem Covax sistema