Sattler zagovara ono što i Dodik: Mora se težiti postepenom gašenju OHR!

Šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler, rekao je da treba uložiti napore da se OHR postupno zatvori, jer postojanje takve institucije u Bosni i Hercegovini već dugo nije kompatibilno sa članstvom u EU.

“Što se tiče suradnje između mog ureda i OHR-a, moje opredjeljenje je stvaranje koalicija. Svatko ko želi pomoći i konstruktivno doprinijeti je neko s kim želim surađivati​​”, rekao je Sattler.

Sattler je primijetio da je Mostar trenutni primjer dobre saradnje između Delegacije EU-a, OHR-a, američkog veleposlanstva i drugih.

Govoreći o novom vodstvu Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća, Sattler je rekao da EU očekuje da na vlastitom primjeru pokažu što znači zaštititi integritet pravosuđa i da im EU neće pružiti praznu potporu.

– Procijenit ćemo novo vodstvo VSTV-a prema njihovim postupcima. Predsjednik i potpredsjednici sada imaju priliku okrenuti stranicu i vratiti povjerenje u pravosuđe. Sada na vlastitom primjeru mora pokazati što znači zaštititi integritet pravosuđa – istaknuo je Sattler za Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, to bi značilo hitno uspostavljanje jedinice za integritet u VSTV-u, koja bi trebala kontrolirati nositelje pravosudnih funkcija.

Što se tiče europske integracije, Sattler je rekao da zamah treba ojačati.

– 2021. treba učiniti toliko stvari. Mišljenje Europske komisije postoji već dvije godine. Riješili smo Mostar i nekoliko manjih stvari. Moramo učiniti puno, puno više i brže. Morate usvojiti hiljade pravnih akata – naglasio je Sattler.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina vrlo blizu napretka u zakonu o javnoj nabavi i da je ovo zamah koji daje rezultate.