Savez logoraša RS-a oštro napao ministricu Turković: “Trebamo se oduprijeti aždaji koj sikće iz Sarajeva”

Nakon gostovanja na Face TV-u, nastavljaju se napadi na ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković iz manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini. Danas su govorili iz Saveza logoraša RS kao i srpski diplomat Vladislav Jokanović, bivši jugoslavenski veleposlanik i ministar vanjskih poslova u SR Jugoslaviji.

Savez logoraša u vrlo snažno izraženoj komunikaciji izjavila je da su “srpski zatočenici na tijelima nosili pisana izvješća gotovo 30 godina, poslana ministrici vanjskih poslova u Vijeću ministara Biseri Turković i napisana onakvim kakav jest.”

“Turković vjeruju da su ti zapisi izblijedjeli, pa volio bih da se to obnovi i prepiše u tijela napredne srpske generacije”, rekao je Anđelko Nošović, predsjednik Udruženja pritvorenih RS RS.

Nošović je istakao da je “odupiranje siktajućoj aždaji iz Sarajeva” moguće samo ako se srpski narod okupi i postavi zastavu Republike Srpske, što samo ujedinjeni mogu postići.

“Mi, logoraši Republike Srpske, hodat ćemo po našoj republici poput živih reklama i upozoravati sve one koji nisu čuli poruku Bisere Turković da s naših leđa pročitaju što ih čeka ako ne branimo ono što nam je jedini spas, a to je Republika Srpska “, rekao je Nošović.

Srpski diplomat Vladislav Jovanović smatra da izjave ministrice vanjskih poslova u Vijeću ministara Bišere Turkovič predstavljaju “napad na Ustav Bosne i Hercegovine, mirovni sporazum i poziv na unutarnju nagodbu s ciljem postizanja kompaktne cjeline – unitarne Bosne i Hercegovine”.

Jokanović je rekao da su izjave ministrice Turkovića loš potez i da “one ne pomažu u rješavanju postojećih problema, već samo potiču nove vatre nepovjerenja i uvjerenja da jedna strana ne misli dobro o drugoj”.

“Ova je izjava sama po sebi žalosna i bilo bi najbolje kad bi je svi zaboravili, uključujući i Bošnjake”, rekao je Jovanović, bivši ministar vanjskih poslova SR Jugoslavije.
Dugogodišnji srpski diplomat kaže da je iznenađen činjenicom da ministrica vanjskih poslova može toliko obratiti pozornost na unutarnje stvari svoje zemlje, a da za to nije ovlašten, te da čak ide toliko daleko da vrši usporedbe koje su neusporedive.

“Nevjerojatna je izjava ministrice vanjskih poslova u Vijeću ministara, koji ne radi na svom mandatu – regulirajući odnose svoje zemlje s drugim zemljama, poboljšavajući i eventualno rješavajući probleme s drugim zemljama, već se usredotočujući isključivo na unutarnja, strukturna i vitalna pitanja, s za koju nijedan ministar vanjskih poslova nije ovlašten djelovati “, rekao je Jovanović.

Objasnio je da ministar vanjskih poslova može imati mišljenje, o tome može razgovarati na sastanku Vijeća ministara, ali o unutarnjoj situaciji nije mogao govoriti u javnosti i bio je zadužen za vanjske odnose.