SAVJETNIM MILORADA DODIKA: Ne postoji Republika BiH, Dan BiH, niti bilo koji praznik BiH

Potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović ponovno je komentirao čestitke neustavnog dana RS-a i rekao da poštuje institucije Bosne i Hercegovine. Kako je rekao, Vlada Crne Gore nije trebala čestitati i nije službeno čestitala Dan RS-a, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

– Za nas postoji Dan Republike Bosne i Hercegovine, poštujući sve što su međunarodni principi i koji je jednostavno uobičajena praksa dobrosusjedskih odnosa, ali i međunarodne politike općenito, rekao je Abazović.

Dodao je da su se u ovom slučaju napetosti nepotrebno povećavale.

-Ne razumijem potrebu da stalno stvaramo neprijateljstva umjesto da naša politika dviju zemalja, ali i regije općenito, bude pomirljiva. Moramo shvatiti da živimo u zemljama koje su imale vrlo tragičnu prošlost, i to u novijoj historiji, i da ne možemo ukloniti sve svoje frustracije koje tako postoje. Ali ono što možemo je da ponekad, ako je potrebno, pogledamo kroz prste, rekao je Abazović.

Savjetnik predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević reagirali su na ove izjave obraćajući se Abazoviću putem njegovog Twitter profila.

– Gospodine Abazović, znači li to da mislite da Republika Srpska, njeni građani i njene institucije ne zaslužuju poštovanje?! Bilo bi dobro znati da ne postoji Republika Bosna i Hercegovina, da ne postoji Dan Bosne i Hercegovine, kao ni državni praznik u Bosni i Hercegovini, rekao je Kovačević.