Schmidt dobija konkurenciju! Kanada ima svog kandidata za visokog predstavnika!

Imenovanje njemačkog političara Christiana Schmidta za visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini nije gotova stvar. Kako saznaje portal Klix.ba, u izboru se našlo i još jedno ime, jer je Kanada ponudila svog kandidata.

Vijeće za implementaciju mira razmatrat će mogućnost da nasljednik Valentina Inzka postane Kanađanin Joseph Ingram, bivši visoki dužnosnik Svjetske banke i savjetnik Trudeauove vlade.

Ingram je odličan poznavalac prilika u našoj zemlji, jer je između 2000. i 2003. godine vodio ured Svjetske banke u Sarajevu, a kasnije je ovu instituciju, ali i niz drugih savjetovao o pitanju investicija i finansijskih aranžmana za BiH i našu regiju. Smatraju ga vrlo zaslužnim u tranziciji naše ekonomije iz centralnoplanske u tržišnu.

Kanađanin je u posljednjem desetljeću bio angažiran na liderskim pozicijama u niz investicijskih grupacija.

Ime Josepha Ingrama pojavljuje se u finišu izbora novog visokog predstavnika, a odluka Vijeća za implementaciju mira se očekuje krajem ovog ili početkom narednog mjeseca, piše Klix.

Incijativa Njemačke da se dodatno aktivira u našoj zemlji kroz prijedlog demokršćanskog političara Christiana Schmidta proizvela je posve različite reakcije, od onih koji mu spočitavaju povezanost s HDZ-om do onih koji se protive postojanju samog OHR-a.

Ko će biti nasljednik Valentina Inzka trebalo bi biti poznato možda i do kraja ovog mjeseca, a ukoliko dođe do dogovora u Vijeću za implementaciju mira, odnosno Vijeću sigurnosti UN-a, novi visoki predstavnik bi u BiH mogao doći sredinom godine.