Schmidt: Jučerašnje reakcije koje dolaze iz RS-a govore same za sebe, ali ja sam strpljiv

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt posjetio je danas Brčko distrikt BiH gdje se sastao s brojnim dužnosnicima. Nakon sastanaka, Schmidt je održao press konferenciju na kojoj je razgovarao s građanima.

Schmidt je press konferenciju započeo riječima kako se nada da će BiH u skoroj budućnosti imati proračun za ovu godinu i da u tom proračunu neće zaboraviti Brčko.

“Ova pozicija koju ima Brčko distrikt ima nije jedinstvena pozicija, no ima brojne prednosti. Kao neko ko je ranije obavljao pozicije i ministra poljoprivrede i saobraćaja u njemačkoj vladi vrlo dobro sam upoznat s tim prednostima”, kazao je Schmidt.

U nastavku je rekao da je u svemu ipak najvažnija vladavina prava.

“Vrlo sam ohrabren informacijama kako se vladavina prava provodi u Brčko distriktu. Ovo je prilika da na primjeru Brčkog svi u BiH vide kako stvari mogu funkcionisati”, dodao je Schmidt.

Poručio je da, ako svi budu poštovali Ustav BiH, onda niko ne bi imao prostora da se buni protiv izvršnih odluka, bilo da su one od visokog predstavnika ili nekog drugog.

“Ponekad me ljudi pitaju možemo li karakterizirati BiH kao mjesto gdje se ne iskorištavaju šanse. Ja im odgovorim da ne možemo generalno. Neki me pitaju možete li navesti neki pozitivan primjer iz BiH, da ne navodite samo probleme. Mislim da se u tom slučaju Brčko može poslužiti kao pozitivan primjer, mjesto gdje se iskorištavaju prilike”, .

Na kraju je komentirao i reakcije u entitetu RS koje je izazvala njegova jučerašnja Odluka kojom je obustavio zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

“Reakcije koje dolaze iz RS-a govore same za sebe. Ja sam strpljiv, ovo je maraton, ali svi želimo da se stvari odvijaju u mirnoj atmosferi”, zaključio je Schmidt.