Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je u vanrednom obraćanju javnosti kazao kako je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Izmjene se odnose na uvođenje skenera i videonadzora na biračkim mjestima. Također, izmjenama se Centralnoj izbornoj komisji BiH daje ovlaštenje da imenuje predsjednike biračkih odbora. Izmjenama je predviđena i zabrana kandidovanja osobama koje su osuđene za ratne zločine.

– Dame i gospodo, dolazim da vas informišem o iznenađenju koje ustvari nije iznenađenje. Već mjesecima i godinama razgovaramo o tome kako unaprijediti integritet izbornog procesa. Od 2010. godine se razgovara o tome, ne znam koliko, 10, 15 18 različitih prijedloga je predstavljeno. Moram reći i da su nevladine organizacije dale svoj doprinos. Danas ću uraditi ono što je trebalo biti urašeno prije mnogo godina i što se u demokratiji samo po sebi podrazumijeva, najavio je, te naglaso:

– Pošteni izbori za sve građane. Želim da obavijestim da donosim izmjene Izbornog zakona u skladu sa svojim mandatom Aneksa 5 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovo radim za sve građane BiH.

Nastavio je:

– Ponekad imam utisak da svi mi kada pričamo sa ministrima i parlamentima, ko treba da izađe i glasa za Parlament? To su svi građani ove države, bez obzira na nacionalnu pripadnost i ostalo. Želim podvući da se obraćam ljudima u oba entiteta i Distriktu Brčko. Ovdje nema diskriminacije i neće biti moguća dok sam ja ovdje. To je moja dužnost u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Moramo raditi za sve njih.

Kaže da će biti dodatnih mogućnosti za nadležne organe da se uključe u proces jer birači ne mogu čekati više.

Schmidt je ranije upozoravao da će poduzeti mjere, ako među domaćim političarima ne bude dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Domaći političari su obećali još 12. juna 2022. godine, tokom sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, da će građanima omogućiti fer i pravedne izbore. Nažalost, do danas to nisu učinili.

Tada je Schmidt kazao kako su puno su razgovarali o tome, ali rezultata nije bilo, zbog čega je još krajem decembra prošle godine najavio da će upotrijebiti bonske ovlasti ako se ne dogovore.