Automatska skica

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH oglasili su se danas povodom spornih izjava predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare u kojima je pokušala amnestirati presuđenog ratnog zločinca Darija Kordića.

Iz OHR-a su, komentarišući Bradarine izjave rekli da presude Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine ne nestaju nakon što je odslužena zatvorska kazna.
“Ratni zločini se ne mogu poništiti. Činjenica da je neko izdržao kaznu ne znači da su ti zločini nestali, već da je pojedinac kažnjen za svoju krivičnu odgovornost”, stoji u reakciji OHR-a.

Dodali su da visoki predstavnik od političara očekuje istinsku posvećenost unapređenju pomirenja i to priznavanjem patnji žrtava i izrečenih presuda.

“Visoki predstavnik je siguran da međunarodna zajednica i velika većina ljudi u BiH dijele ovaj jasan stav”, dodaje se u saopćenju OHR-a.

Podsjećamo, gostujući na televiziji N1, Bradara je prokomentarisala svoje prijateljstvo sa presuđenim ratnim zločincem Darijom Kordićem i ponovo šokirala javnost.

“I tada sam rekla da se ne stidim svoje prošlosti, da ništa nije skriveno… Ne možete se odreći prijatelja koje steknete tokom života. Teško je u Bosni i Hercegovini, ako težite procesu pomirenja, imati samo jednu istinu i samo pričati o jednim stvarima. U toj dvorani su sjedili potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna ili nisu nikada osuđeni”, rekla je Bradara.

Na pitanje da li je podrškom Kordiću na neki način podržala ratni zločin, odgovorila je:

“Osuđenik koji je odležao kaznu za bilo koji zločin, valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin…”, stav je predsjednice FBiH.

Zbog ovih izjava Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražilo je od visokog predstavnika Christiana Schmidta da iskoristi svoja ovlaštenja i smijeni predsjednicu FBiH Lidiju Bradara sa svih državnih i političkih funkcija i zabrani joj politički angažman zbog opstrukcija i ugrožavanja provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, piše Klix.