Schmidt otkazao učešće na sjednici EP-a u Briselu, Strik poručila: Već dva mjeseca se krije

Europarlamentarka Tineke Strik objavila je da je visoki predstavnik Christian Schmidt otkazao svoj posjet Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta 30. novembra.

“Iznimno je problematično što se gospodin Schmidt dva mjeseca krije od demokratske rasprave o svojim katastrofalnim izmjenama izbornog zakona”, rekla je Strik.

Pozvala ga je da “preispita” svoju strategiju.

Podsjećamo, Schmidt je u Brisel trebao doći na poziv skupine parlamentaraca.

Parlamentarci u Europskom parlamentu iz Njemačke, Francuske i Nizozemske, njih 25, uputili su pismo u kojem pozivaju OHR da povuče svoje odluke vezane za izmjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

U pismu parlamentarci ističu kako su nezadovoljni Schmidtovom odlukom da uvede izmjene izbornog zakona, kao i izmjene Ustava FBiH, nedugo nakon zatvaranja biračkih mjesta na općim izborima 2. oktobra nametne izmjene Izbornog zakona, kao i izmjene Ustava FBiH, što je nužno za primjenu izmijenjenog Izbornog zakona.

Parlamentarci su pozvali visokog predstavnika da razmotri način na koji koristi bonske ovlasti, ističući da bi OSCE trebao dati mišljenje o nametnutim izmjenama Izbornog zakona.

Prošli članakDodik: Bidenova čestitka – provokacija / Znaju i svi službenici američke Ambasade da 25. novembar nije praznik BiH
Sljedeći članakDodik i Cvijanović s Vučićem u Beogradu: “Jačanje integracije RS i Srbije”