Schmidtovi amandmani danas stupili na snagu, evo šta nam donose

Prije nešto više od godinu dana, 27. aprila 2023. godine visoki predstavnik Christian Schmidt je na jedan dan suspendovao odredbe Ustava FBiH koje se odnose na imenovanje Vlade FBiH kako bi otkočio proces imenovanja i spriječio mogućnost da vlada na čijem jee čelu bio osuđeni Fadil Novalić bude još četiri godine na vlasti.

Istom odlukom Schmidt je nametnuo amandmane na Ustav FBiH kojima će u budućnosti biti spriječen svaki pokušaj imenovanja nove vlade, kao što je to prošle godine nastojao uraditi potpredsjednik FBiH Refik Lendo, koji je u međuvremenu, barem prema pojavljivanju u javnosti i inicijaivama koje je pokretao, postao skoro pa beznačajna politička figura. Schmidt je tada kazao kako domaćim vlastima ostavlja rok od godinu dana da sami pripreme i donesu izmjene Ustava FBiH kojima će se spriječiti blokada imenovanja nove vlade. Ako to ne urade, na snagu stupaju izmjene koje je pripremio njegov ured, odnsono izmjene Ustava FBiH koje je saopćio 27. aprila prošle godine.

Prošle sedmice, tačnije 24. aprila, Schmidt je podsjetio domaće vlasti da im ističe rok do stupanja njegovih izmjena na snagu, ali se od domaćih političara niko nije obazreop na to upozorenje. Zbog toga od danas Ustav BiH ima nove odredbe.

Najvažnija razlika je da je, ako iz dva pokušaja ne uspiju da se sve troje dogovore, predsjedniku FBiH dovoljna podrška samo jednog potpredsjednika da bi predložio novu Vladu. U praksi to znači da će nova vlada biti predložena uprkos mišljenju nekog “novog Lende”.

Međutim, da bi ta vlada bila i imenovana potrebno je da je većinom glasova potvrde oba doma Parlamenta FBiH, a ne kao u normalnim situacijama samo Zastupnički dom. Osim toga, Schmidt je postavio još jedan uslov prema kojem će se posebno brojati glsovi “protiv”. Uslov je da u svakom klubu u Domu naroda ne bude tri petine delegata, odnosno 14 delegata, protiv. Ukoliko preglasani potpredsjednik uspije u “svom” nacionalnom klubu “isposlovati” 14 glasova protiv, vlada opet nije imenovana, bez obzira što je dobila većinu u Domu naroda.

Ako se dogodi ovakav scenario predsjednik i potpredsjednici imaju još jednu priliku da se dogovore i pošalju zajednički prijedlog. Ako ni u tome ne uspiju, raspuštaju se Parlament FBiH kao i skupštine svih 10 kantona i raspisuju se novi izbori, a onda ide sve “Jovo nanovo”, prenosi Oslobođenje.