Schmidtovi argumenti su lažni, najavljeno nametanje je prvi korak hodograma za nestanak Bosne

Piše: Rasim Belko; NAP

Christian Schmidt nametnut će narednih dana odluku koja se tiče navodnog integriteta izbornog zakona, a u praksi će predstavljati uvođenje tehnologija u izborni sistem Bosne i Hercegovine.

Da pojasnim, Schmidtovom odlukom bit će omogućeno da se glasanje i brojanje glasova obavlja uz pomoć tehnologije, od identifikacije birača otiskom prsta što je u sukobu sa zaštitom podataka i identiteta birača, potom skeniranjem glasova i na kraju snimanjem brojanja glasova i slično.

Prema stavovima evropskih i američkih diplomatija to bi trebalo doprinijeti da javnost u Bosni i Hercegovini ima više povjerenja u izborni proces i objavljene rezultate.

I nema sumnje da je pritisak na Schmidta za nametanje još jedne odluke koja direktno utiče na demokratske procese u ovoj zemlji, ali i pravo građana da biraju svoje predstavnike, došlo iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Delegacije EU. Odnosno, direktno od ambasadora Michaela Murphyija i njegovog slijepog sljedbenika Johanna Sattlera iz Delegacije EU.

Cijela igra oko izbornog integriteta je zapravo priča o prilagođavanju tla koje će omogućiti da politički ljubimci prvenstveno američke administracije poput Milorada Dodika, Dragana Čovića i sarajevske trojke vladaju najmanje do 2030. godine. O tom planu pisao sam i ranije, kao što sam pisao i o činjenicu da se najrazvijeniji i uslovno rečeno najdemokratskiji dio Evropske unije odrekao upravo onog što nam Schmidt po američkoj naredbi želi nametnuti.

A demokratska Evropa se odrekla tehnologija u izbornom procesu upravo zbog daleko većih mogućnosti manipulacije voljom birača. Nizozemska, Velika Britanija i Norveška su primjeri, a u Njemačkoj je Ustavni sud tehnologiju u izbornom procesu stavio van upotrebe.

Osim što je to model na kojem se prevare mogu realizirati mnogo sofisticiranije i znatno teže otkriti, on je i iznimno skup, pa je recimo u Bugarskoj ta tehnologija dok se primjenjivala za svega nekoliko godina odnijela stotine miliona eura.

Ko hoće i želi saznati šta je faktički ta tehnologija to može pronaći u izvještajima Velike Britanije i Norveške, ali i u odluci Kalifornije, savezne američke države, da taj sistem zabrani. Također, činjenica je da samo tri zemlje EU djelimično koriste elektronsku tehnologiju na izborima i to uglavnom u lokalnim zajednicama, dok je ova tehnologija primijenjena u Brazilu, Venecuela i Indiji. A to su odvajkada zemlje poznate po demokratiji, zar ne?

Schmidt je danas rekao da će nam to nametnuti, ma šta mi znali i mislili ili znali o toj tehnologiji. Gledajući danas press konferenciju visokog predstavnika jedino nisam shvatio je li on neki bosanskohercegovački bog, mesija, nebeski izaslanik ili šta već. Jer, čovjek koji je pod sumnjivim okolnostima nametnut za visokog predstavnika priča o biračima, biračkom pravu i demokratiji a proteklih je mjeseci ulagao maksimum napora da se ne potvrdi presuda Kovačević v. BiH.

Dakle Slaven Kovačević i oni koji se izjašnjavaju poput njega i žele svoje aktivno biračko pravo nisu građani čija se prava u izbornom sistemu trebaju poštovati. Nisu to ni Pilav, Zornić…

Čija to prava onda štiti Christian Schmidt? Koje građane koristi kao uzorak u svojim rečenicama da “ne žele na izbore jer njihovi glasovi ne idu onima koji su upućeni”. S kojim je to biračima razgovarao i na osnovu kojih analiza je OHR procijenio da bi uvođenje tehnologije riješilo Bosnu i Hercegovinu nepravilnosti i krađa u izbornom sistemu. Je li to, na kraju krajeva, najveći problem dejtonske BiH pa Schmidt već ko zna koji put govori o tome, a ne govori o činjenici da odluke Ustavnog suda se ne poštuju u Rs i da je secesija spremna, ako ne i započela.

Zašto Schmidt ne nametne Dodiku obavezu djelovanja i poštivanja ustavno – pravnog poretka ili Čoviću da uvaži izbor birača u Čapljini i prihvati izabrane bošnjačke predstavike.

Građanima Bosne i Hercegovine pod moranjem se mora objasniti da je laž sve što je Schmidt naveo kao argumente za nametanje odluke o izbornom integritetu. Jer, ta odluka treba da posluži drugim ciljevima, onima o kojima se još neslužbeno priča – novi mandat američkim poslušnicima za rješavanje bosanskog pitanja.

A rješavanje bosanskog pitanja je podjela Bosne i zato SAD i OHR nameću izborni sistem kojim mogu manipulisati, da Schmidt ne bi morao ponovo nametati vlast. Jer, isti je to proces, samo je način realizacije drugačiji.

Politički kleptomani koji sebe nazivaju probosanskom politikom Schmidta neće zaustaviti i taj posao je isključivo na građanima. Modaliteta ima, prije Schmidtove odluke, poslije ili na dan izbora. Jer, dopustimo li da nam nakon nametnutih predstavnika, na izborima 2026. godine izaberu iste, bit ćemo saučesnici vlastitog nestanka. A to je plan i za Bosnu i za Bošnjake i za Bosance.

I da, pošto se često poredimo s Palestinom. U Palestini je Britanija nametnula Izrael, mi Schmidta, Murphyija, Sattlera i slične dobrovoljno pustili i još ih zovemo prijateljima i partnerima. Vjerovanje u iluziju da će nas pomenuti spasiti integracijom u EU će nas kao narod, naciju i državu eutanazirati. Jer, iluzije su opasne utoliko koliko zavedene drže vezanim za ono što vide, a ne ono što se iza brda valja.