Scholz poručio Vučiću: Brine nas Dodikov separatizam

Njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održali su upravo pres-konferenciju nakon sastanka u Berlinu, a govorili su i o BiH.

Scholz je rekao da je Vučiću izrazio zabrinutost zbog, kako je reako, secesionizma Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, za koji je ustvrdio da postoji u Bosni i Hercegovini.

Vučić je rekao da se Srbija zalaže za mir u regionu.

“Rekao sam Scholzu da ne vjerujem da je samo jedna strana u BiH odgovorna. Mi smo mu takođe rekli da Srbija neće praviti nikakve probleme. Mi kad nešto obećamo mi držimo svoju riječ. Srbija želi mir i stabilnost u regionu i ne želim ni da komentarišem one koji Srbiju optužuju za izazivanje nestabilnosti”, rekao je Vučić i dodao da se raduje skorašnjoj posjeti Scholza Beogradu.

Obojica su izrazili zadovoljstvo što je potvrđena evropska perspektiva regiona, a Scholz je najavio ponovno aktiviranje Berlinskog procesa u cilju aktiviranja zajedničkog tržišta na zapadnom Balkanu.

Na primjedbu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, Vučić je rekao da je Srbija u UN dva puta glasala i skladu s stavom EU, a i Scholz je takođe izrazio zadovoljstvo što je, kako je rekao, Srbija glasala protiv rata Rusije protiv Ukrajine.