Christian Schwarz-Schilling, njemački političar, diplomat i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, rekao je da Bosna i Hercegovina nije u normalnoj političkoj situaciji, ali da je politika ušla u ekstremističku fazu i da neki političari žele sve što je Slobodan Milošević želio započeti, kako je rekao, dijeleći Bosnu i Hercegovinu na tri dijela, prisjetio se kako je pokušao smijeniti Milorada Dodika, prenosi N1.

Gost N1 bio je taj koji je 2007. pokušao ukloniti Milorada Dodika, ali Amerikanci mu to nisu dopustili.

“Da. Pokušao sam. Ne mogu reći službeno objašnjenje. Imali su problema s Kosovom, pa nisu mogli otvoriti ‘novo gradilište’ da tako kažem. Tada je Dodik pokušao razdvojiti RS na referendumu. Rekao sam, ako i dalje govori o tome – snosit će lične konsekvence. Tijekom kampanje u to vrijeme to više nije spominjao. Osam dana nakon izbora pokrenuo je to pitanje. U tom sam trenutku rekao – ako to učini, on će snositi osobne posljedice, vize, vizni režim, novčani tok i tako dalje”, prisjetio se.

Jednom je kazao da Vučić koristi Dodika za destabilizaciju BiH i podržava ga u naumu da odcijepi Republiku Srpsku, iako javno podržava suverenitet BiH?

“Da, to zvanično kaže. Ali je čudno da njegove izjave, koje su u vezi sa BiH. Oni idu, vode pregovore, ali ne u Sarajevu, nego u RS. RS je uvijek ta koja državne zvaničnike želi i pokušava da bude domaćin ona tim posjetama. Druge zemlje moraju voditi računa o tome, da nije entitet taj koji vodi pregovore. Pregovori za BiH se mogu voditi samo u Sarajevu, to je put koji bi oni rado kročili”, istakao je u Pressingu njemački političar.

Također je komentirao nedavne izjave Milorada Dodika o članu CIK-a, kao i kao Bakir Izetbetgović na pogrešne ljude …

“Sami kažete, kakva je to situacija. Ne možemo reći da je to normalno stanje. To je ekstremistički. Politika je otišla u ekstremistiku fazu i podjelu zemlje. Oni žele ono što je Milošević htio od početka, podjelu BiH na tri dijela. Jedan dio Srbiji, jedan Hrvatskoj, i jedan dio bi pripao muslimanima. Nemoguće je sada tako nešto dopustiti, jer bi to bila pobjeda agresije. To nije moguće”, rekao je gost N1.

Naglasio je da Sjedinjene Države sada vide te namjere te je odlučio da Bosna i Hercegovina mora ići putem normalnosti.

Srbija i Hrvatska sprečavaju napredak BiH, ne gledaju na demokratske institucije – oni vide samo etničku situaciju.

“To im je autoritet. Zato žele i podjelu BiH. Ta podjela bi bila postizanje ratnih ciljeva. Ratni ciljevi se ne smiju naknadno sada postići, da se gubitnicima iz ratnog perida – dodijele ratni ciljevi. Oni bi time postigli svoj cilj. Zato se mora spriječiti tako nešto”, rekao je dodavši da je to osnovni cilj zapada i UN-a.