SDA: Dodik nema pravo blokirati EU put BiH

Svi domaći politički akteri, kao i Europska komisija, trebali bi osuditi takve retrogradne stavove i precizno se pozabaviti odgovornošću.

Izjava predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o neprihvaćanju mišljenja Europske komisije na konferenciji za novinare s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom potpuno je neprihvatljiva.

Takve izjave prijete europskom putu Bosne i Hercegovine, što je suprotno mišljenju apsolutne većine građana oba entiteta koji žele članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

Činjenica da Dodik sada odbacuje mišljenje Europske komisije i prethodno glasao za zatvaranje predsjedništva Bosne i Hercegovine kako bi ubrzao provedbu njezinih preporuka sugerira da je njegov pristup nedosljedan i da se, kao u slučaju NATO-a, oslanja na nepoštivanje strateških odluka i vladavine zakona.

S obzirom na to da Dodik to izričito čini nakon dugog razdoblja latentne blokade europske rute, svi domaći politički akteri i Europska komisija trebali bi osuditi takve retrogradne stavove i precizno se pozabaviti odgovornošću.