SDA o sankcijama Osmici: Tražimo da Ambasada SAD-a objavi sve dokaze

Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se danas nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću i prozvale SDA da vlast koriste za lične i partijske interese.

“U junu 2022. godine Ambasada SAD u Sarajevu optužila je SDA da ‘pokušava blokirati i ometati istrage o korupciji, da doprinosi disfunkcionalnosti Federacije BiH i da preferira retoriku podjela umjesto retorike pomirenja’. U nekoliko navrata smo javno, ali i u direktnim kontaktima sa ambasadorom Michaelom Murphyjem, tražili da Ambasada SAD podastre dokaze za tvrdnje o povezanosti SDA sa korupcijom i ometanjem istraga o korupciji, kao i za druge neutemeljene optužbe”, navode u saopćenju.

Kažu da su tražili da se dokazi predoče javnosti u BiH i da ih dostave pravosudnim institucijama.

“Ništa od toga se nije desilo”, naveli su iz SDA.

“U najnovijoj odluci kojom je bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić stavljen na crnu listu paušalne optužbe protiv SDA su ponovljene i proširene. Tvrdi se da je bivši direktor OSA-e pratio i prisluškivao političke oponente SDA i ‘sarađivao da kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku’. Ponovo tražimo da se umjesto teških i uopćenih optužbi na račun SDA jasno i nedvosmisleno domaćoj javnosti i pravosuđu predoče dokazi: koji političari su praćeni, kada, u kojem periodu, kakvo bogaćenje, na koji način, koji ljudi su se obogatili, preko koje kriminalne mreže, koliko novca…”, dodali su.

Ističu da dok se to ne desi, teške i neistinite optužbe koje se periodično ponavljaju, SDA će smatrati samo dodatnim pritiskom koji ima za cilj pokušaj da se SDA, unatoč izbornim rezultatima i mimo Ustava FBiH, na silu izbaci iz vlasti u korist stranaka Trojke, HDZ-a i SNSD-a.

“SDA neće podleći nikakvim pritiscima i nastavit će da vodi politiku koja je u korist države Bosne i Hercegovine, da se snažno zalaže za EU i NATO put, vladavinu prava, evropske standarde, ravnopravnost svih naroda i svakog građanina na cijeloj teritoriji države, te da se suprotstavlja antidržavnim politikama ma sa koje strane dolazile.”

Podsjetimo, Mehmedagić je danas završio na američkoj crnoj listi zbog, kako je navedeno, zloupotrebe državne telekomunikacione kompanije BH Telecom u korist SDA, davanja instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz entiteta Republika Srpska, iskorištivanja položaja i utjecaja, korupcije, ali i saradnje s kriminalnim organizacijama.