SDA odgovorila Vučiću: Bez boljih odnosa BiH i Srbije ne mogu se popravljati ni odnosi Bošnjaka i Srba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je, kako navode u SDA, objavljivao tezu o potrebi dobrih odnosa “Srbije i Bošnjaka”, odnosno “Srba i Bošnjaka”.

Iz SDA dodaju da Vučić svaki put, očito namjerno, izostavlja Bosnu i Hercegovinu iz formule dobrih odnosa, što dovodi u pitanje dobronamjernost njegovih javno iznesenih stavova.

– Dobri odnosi u cijeloj regiji su svakako neophodni, ali se oni moraju graditi prije svega između država. Kada se izgrade dobri međudržavni odnosi između Bosne i Hercegovine i Srbije, po automatizmu će se popravljati i odnosi između Srba i Bošnjaka kao naroda. I za jedno i za drugo potrebni su iskrenost i konkretna djela, a ne slanje dvosmislenih poruka, kažu iz SDA i dodaju:

– Upravo takvu poruku predsjednik Srbije šalje i kada povezuje Kosovo i bh. entitet Republika Srpska, tvrdeći da su „Bošnjaci priznali Kosovo, pa zašto se onda traži da on ne prizna RS“. Zna, naravno, Vučić da narodi ne priznaju države, već da se države međusobno priznaju, kao i što zna da se u međunarodno-pravnom smislu Kosovo i entitet RS nikako ne mogu povezivati.

Iz SDA poručuji da “jedina poveznica između Kosova i entiteta RS jesu teški ratni zločini koje je srpska strana počinila na ovim područjima, pa bi Vućiću vjerovatno bilo mudrije da ovakva poređenja ubuduće izbjegava”.