SDA uputila poruku HDZ-u: Dokažite opredijeljenost

Pozdravljamo opredjeljenje HDZ-a BiH da što prije održi pregovore o ispunjavanju ključnih kriterija koje je za Bosnu i Hercegovinu postavila Europska komisija.

Ovo je danas saopšteno iz SDA.

– S tim u vezi, pozivamo HDZ BiH da, u skladu sa ovim opredjeljenjem, hitno i bez odlaganja deblokira proces implementacije rezultata Općih izbora održanih 2018. godine na nivou Federacije BiH, čime bi se stvorile pretpostavke za snažniji angažman na provedbi svih reformskih procesa u Bosni i Hercegovini, pa i na reformi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, kažu iz SDA.

Dodaju da je poštivanje postojećih ustavnih i zakonskih odredbi, koje se odnose i na provedbu izbornih rezultata, te njihovo prilagođavanje evropskim demokratskim standardima, osnov daljeg napretka Bosne i Hercegovine na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

– Također smo izrazili nadu da će ministar pravde i ministar financija u Vijeću ministara BiH, koji su zaposlenici HDZ-a, na kraju predložiti tri zakona iz svog ministarstva, ključna za napredak BiH na europskom putu: Zakon o sukobu interesa , Zakon o VSTV-u i Zakon o nabavi.

– Ukoliko je HDZ-ova opredijeljenost ka evropskim integracijama zaista iskrena, očekujemo što skorije eliminiranje svih prepreka za vođenje daljeg dijaloga o ispunjavanju svih kriterija u tom integracijskom procesu.