SDP mijenja kurs: SBiH, NES i ZNG će platiti cijenu zbog izdaje projekta Osmorke

Nakon iznenađujućeg raspleta oko imenovanja delegata u državni Dom naroda, kojim SDP ostaje bez delegata u tom domu imenovanih iz FBiH, nejasno je šta će se biti sudbina projekta Osmorke.

Politički projekt okupljanja stranaka koje su podržale Denisa Bećirovića iz SDP-a kao kandidata za člana Predsjedništva BiH profilirao se koalicijom Osmorke, koja se u procesu formiranja vlasti na svim nivoima pokazala kao neodrživa zbog političkih ambicija pojedinih stranka i njihovih lidera te se time počela osipati, pa je na državnom nivou nakon sastanka predstavnika Osmorke i lidera SNSD-a Milorada Dodika u Doboju ostala Šestorka na državnom nivou, Osmorka na federalnom.

Već tada je bilo jasno da Stranka za BiH i Europski narodni pokret nemaju namjeru podržati politički pravac stranaka koje su pristale biti partneri SNSD-u i HDZ-u na državnoj razini.

Kao razlog za takvu odluku istakli su nedovoljan otpor i nekritičnost prema postupcima lidera SNSD-a, koji je, dok su SDP, NiP i Naša stranka razgovarali o foteljama, nastavio sa udarima na sve što je državno, od Zakona o nepokretnoj imovini RS-a pa do proslave 9. januara paramilitarnom paradom u Istočnom Sarajevu.

Iako je u Kantonu Sarajevo sve jasno i stranaka koje imaju većinu, a koje u svojoj bazi imaju partnerstvo SDP-a, NiP-a i NS-a, u tom kantonu ni danas nemamo novu kantonalnu vlast, pa ni ono osnovno, novog mandatara.

Razlozi tome su podjela resora na federalnoj razini, ali i opća vertikalna raspodjela funkcija u državi.

Na ovaj način se očekivalo da će se podijeliti resori visokih političkih funkcija u državi kako bi se pristupilo formiranju Vlade KS.

Nakon što je jučer SDP ostao bez delegata u Domu naroda BiH jer u Klub Hrvata tog doma nije izabran Jugoslav Brdar kao kandidat SDP-a već Zlatko Miletić iz Za nove generacije, situacija bi se mogla drastično promijeniti za SBiH, NES i ZNG.

Predsjedništvo SDP-a bi u ponedjeljak trebalo održati sastanak na kojem bi razgovarali o novonastalim prilikama, dok bi se u utorak liderstvo te stranke trebalo sastati sa ostalim članovima Osmorke, kako bi ih obavijestili o zaokretu u svom ophođenju prema strankama koje imaju manje mandata ili parlamentarnog kapaciteta.

Na tom “disciplinskom” sastanku, kako saznajemo, bi se NES mogao upozoriti da SDP-u sada neće biti strano ni formiranje vlasti sa SDA u Unsko-sanskom kantonu, dok će se Stranci za BiH ponuditi manje ili manje-više ništa na federalnom nivou. SDP će sada tražiti mnogo više za sebe, krenuvši od ministarstava na nivou FBiH do kantonalnih vlada.

SDP, za sada, ne želi biti vlast sa SDA na nivou kantona , no ni to nije isključeno kao posljednja opcija kao osveta NES-u, SBiH i ZNG.

Zanimljivo je posmatrati kako se politički procesi odvijaju, naročito kada je riječ o ophođenju lidera SDP-a Nermina Nikšića.

Pristao je Nikšić ispred stranaka Osmorke potpisati sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou. Bio je isturena kontakt osoba za vrijeme odvijanja procesa koji nisu nužno pozitivno odjeknuli u javnosti.

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović najavio je jučer tokom gostovanja u programu Face televizije da slijedi “brutalan i oštar odgovor onima koji su postupali mimo dogovora i razgovora”.

O tome da li će projekat Osmorke preživjeti ovakve turbulencije i očigledan nedostatak povjerenja među partnerima, vidjet ćemo naredne sedmice.