Napetosti između političkih stranaka u RS-u nisu jenjavale nakon subotnjeg napada u Prnjavoru, u kojem je ranjen šef Kluba zastupnika SDS-a u NSRS Miladin Stanić.

Iako je policijska uprava Banja Luka nakon napada objavila da napad na Stanića nije politički čin, već obiteljsko naselje, predstavnici SDS-a smatraju da napad ima političku pozadinu.

Ove navode dodatno su potkrijepili izjavama Milorada Dodika, koji je izjavio da je Miladin Stanić odbio suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske.

“Izražavam svoje žaljenje da su ljudi spremni da na takav način rješavaju rodbinske, porodične i komšijske probleme. MUP treba energično da riješi sve ovo”, naglasio je Dodik.

Milorad Dodik također je naglasio da svi u Prnjavoru znaju za neslaganja između Miladina i Petra Stanića koja su dovela do incidenta.

“A sada neka zna i cijela Republika Srpska. On traje već 20 godina, a posljednjih 15 godina vodi se sudski postupak. Ako je Stanić na ovaj način pokušao da sačuva svoju političku poziciju i značaj, onda je to jadno. Sve je isključivo vezano za porodične imovinske odnose, i tu nema nikakvih političkih konotacija”, naglasio je Dodik.

Klub zastupnika SDS-a: Zbog čega Dodik brani Petra Stanića?

“Tražimo od Milorada Dodika da odgovori da li je Petar Stanić, izvršilac pokušaja ubistva na Miladina Stanića, šefa Kluba poslanika SDS, dugogodišnji član SNSD-a i lice poznato u Prnjavoru po upućivanju direktnih prijetnji svim političkim neistomišljenicima koji nisu za SNSD”, istakao je zastupnik SDS-a Nedeljko Glamočak.

On podsjeća, da je Milorad Dodik zbog fotografije na Facebooku, optuživao i inkriminisao da u SDS postoji radikalno terorističko krilo te da nadležni ne treba da na početku istrage isključuju političku motivaciju pokušaja ubistva samo zato što je to rekao Milorad Dodik.

“Srpska demokratska stranka zahtjeva od Ministarstva unutrašnjih poslova da se na samom početku istrage ne ograđuje od političkih motiva napada na šefa Kluba poslanika SDS i tražimo da se provede detaljna istraga ako se radi o izvršiocu koji je stranački zaslijepljen a politički anoniman jer su baš takvi najpogodniji za izvršenje političkih ubistava”, rekao je Glamočak.

Na kraju, Glamočak je upitao kako je došlo do pokušaja ubistva na Miladina Stanića nakon promjene parlamentarne većine u Prnjavoru.

“Miladin Stanić ne samo da je najžešći kritičar režima nego su njegove kritike potpuno argumentovane i dokazima potkrijepljene. Da li je moto režima: ocrni, zastraši, potkupi svakoga ko se ne može drugačije pridobiti i ušutkati. Ostaje li samo pitanje ko je sljedeći?”, naglasio je Glamočak.