Šefik Džaferović: Presudom je potvrđeno učešće Srbije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu!

Današnja prvostepena presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću predstavlja samo djelić pravde za žrtve počinjenih zločina,navodi se u reakciji člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, pišu Vijesti.ba

“Najveći značaj ove presude je što je još jednom pred institucijama međunarodne pravde potvrđeno postojanje sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata koji je od avgusta 1991. vođen protiv nesrpskog stanovništva na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske.Neizmjerno je važno što je i ovom presudom jasno utvrđeno da je trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva bio cilj koji su zajedno dijelili politički rukovodioci Srbije, tzv. Srpske Republike BiH i samoproglašenih autonomnih oblasti u Hrvatskoj”, ističe Džaferović.

“Što se tiče individualne odgovornosti njih dvojice, zasigurno da je kazna od 12 godina preblaga i nezadovoljavajuća, kao i činjenica da, pored Bosanskog Šamca, nisu proglašeni krivim za sve zločine iz optužnice. Očekujem da će to biti ispravljeno u žalbenom postupku”, dodaje član Predsjedništva.

“S druge strane, činjenica da je dokazano učešće šefa državne bezbjednosti Srbije i Miloševićeve desne ruke u zločinima u Bosni i Hercegovini ima historijski značaj. Srbija će se morati suočiti sa svojom ulogom u agresiji i činjenju i podržavanju zločina u Bosni i Hercegovini”, zaključuje Džaferović.