Šefik Džaferović: Zagreb se treba dobro zamisliti nakon rezolucije Evropskog parlamenta

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozdravio je usvajanje Rezolucije Europskog parlamenta o Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine za 2019. i 2020. godinu.

“Zahvaljujem izvjestiocu Evropskog parlamenta Paolu Rangelu, koji je napravio vrlo kvalitetan tekst Izvještaja. Od najveće moguće važnosti su poruke o evropskom putu Bosne i Hercegovine, u jako delikatnom trenutku kada je riječ o perspektivi proširenja Evropske unije. Jako je dobro što je Bosna i Hercegovina dobila vjetar u leđa od Evropskog parlamenta za dalju realizaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije”, kazao je Džaferović.

Smatra da je druga važna poruka današnjeg glasanja zapravo odbijanje Europskog parlamenta da uvrsti amandmane članova Republike Hrvatske koji diskurs etničke podjele pokušavaju ugraditi u tekst rezolucije.

“Nakon što je NATO odbio uključiti slične formulacije u svoju deklaraciju na posljednjem summitu, ovo je druga važna poruka zaredom nakon što je službeni Zagreb dobro razmislio i počeo mijenjati svoju politiku prema Bosni i Hercegovini.

“Nakon odbijanja NATO-a na proteklom samitu da uvrsti slične formulacije u svoju deklaraciju, ovo je druga po redu važna poruka, nakon koje bi zvanični Zagreb trebao dobro da se zamisli i da počne mijenjati politiku prema Bosni i Hercegovini.

Današnji rezultat glasanja u EP-u trebao bi biti jasna poruka onima koji pokušavaju izmijeniti Izborni zakon radi daljnje etno-teritorijalne podjele Bosne i Hercegovine, jer očigledno je da takav koncept nema podršku demokratske većine ni u Evropi ni u Bosni i Hercegovini.

“Bosna i Hercegovina treba da reformiše svoj Ustav i zakone na temelju presuda Evropskog suda za ljudska prava i preporuka Evropske komisije, kako bi se otklonila diskriminacija i osigurala ravnopravnost svih građana u svakom dijelu zemlje”, naglasio je.