Automatska skica

Insistiranje međunarodne zajednice na formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu je otvorilo temu formiranja zajednice Bošnjaka, kako na Kosovu i Srbiji, tako i u Republici Srpskoj. SDA-ov parlamentarac Šemsudin Mehmedović je pozvao na jednu takvu inicijativu.

“Pozivam na Inicijativu za usklađivanje statusa Bošnjaka u regionu sa dostignutim statusom Srba u BiH i na Kosovu. Pozivam na osnivanje bošnjačke zajednice općina u RS-u te u Srbiji, pozivajući se na evropske regionalne forme u regionalnoj saradnji lokalnih samouprava. Vrijeme je da se uspostavi ravnoteža”, rekao je Mehmedović.

Vjeruje da bi osnivanje takvih zajednica omogućilo snažniji povratak te da je sada pravi trenutak za pregovore o tome.

“Nacionalno označavanje entiteta RS zahtjeva adekvatan odgovor u uspostavljanju zajednice bošnjačkih općina u RS kako bi se ostvarila nacionalna ravnopravnost i omogućio intenzivniji povratak. Isti taj proces mora biti pokrenut i za Bošnjake u Srbiji. Prava koja imaju Srbi u RS moraju biti data i Bošnjacima u Srbiji. To je neminovan proces i sada vrlo hitan proces u vrijeme dok se pregovara o modelu zajednice općina za Srbe na sjeveru Kosova”, kazao je.

Ističe kako i Bošnjaci trebaju imati svoj odgovor na povezivanja pitanja Kosova sa Republikom Srpskom, koje smo mogli čuti prethodnih dana.

“Mi Bošnjaci ne smijemo stajati po strani u procesu koji se odvija na Kosovu. Čuli smo u Skupštini Srbije Vučića kako govori o povezivanju pitanja RS i Kosova. Zato upravo pokrećem inicijativu kako bi povezalo ta pitanja adekvatnim odgovorom sa bošnjačke strane na fonu EU trendova”, zaključio je Mehmedović.

Inače, kosovski premijer Albin Kurti je također danas se sastao sa predstavnicima Bošnjaka iz Srbije sa kojima je razgovarao o potrebi osnivanja zajednice bošnjačkih opština na Kosovu, ali i Srbiji.

Također je Usame Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja i sin Muamera Zukorlića, rekao u srbijanskoj skupštini večeras da su mu Bošnjaci s Kosova prenijeli da će zahtijevati formiranje njihove zajednice.