Šemsudin Mehmedović žestoko prozvao Borrella: “Vi ste od danas visoki predstavnik Tuđmanove politike”

Državni zastupnik Šemsudin Mehmedović uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku EU-a za vanjsku politiku Josepu Borrellu u kojem se osvrnuo na njegov razgovor sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem o učešću Hrvatske vojske u Misiji Altea u Bosni i Hercegovini.

– Povod ovom pismu je izjava premijera Hrvatske Andreja Plenkovića nakon sastanka sa Vama u Briselu koja u dvije tačke sadrži svu hegemonističku namjeru hrvatske politike od 1990. i cjelokupni sramni odnos EU-a prema udruženom zločinačkom poduhvatu i presudama Haškog tribunala.

Pozivam se na izjavu premijera Hrvatske u kojoj je direktno rekao da ste Vi osoba koja je odgovorna za buduće nesmetano prisustvo vojske Republike Hrvatske u BiH.

Bez obzira na to što je Hrvatska članica EU-a, ona je bila agresor i dio agresorskih poduhvata u saradnji sa Srbijom u BiH o čemu svjedoče brojni dokumenti i presude Haškog tribunala, a njena politika i ciljevi Franje Tuđmana danas je ostala nepromijenja prema BiH.

Užasno je što ste kao visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku dopustili da razgovarate sa premijerom Hrvatske o tome kako je zahvaljujući miješanju Hrvatske u unutrašnje stvari BiH, Schmidt donio odluku pod utjecajem Vlade Hrvatske. To je vrhunsko svjedočanstvo sa dalekosežnim posljedicama. To je poruka koja nam govori da je EU dio pokroviteljstva tihe okupacije BiH od Zagreba. Plenković Vas direktno izvještava o tome kako Hrvatska ostvaruje svoje interese u BiH putem visokog predstavnika Schmidta i Vas kao visokog predsatvnika za vanjsku politiku EU-a. Onda bi Vas i Putin mogao izvjestiti uz asistenciju Vučića o ruskim planovima za poziciju proruskih regija u Ukrajini.

Ukoliko Hrvatska vojska dođe u BiH to bi bio čin kapitulacije međunarodne pravde, čin kapitulacije BiH i Haškog tribunala i međunarodne uloge u BiH. Ako bi takva inicijativa bila dio EU akcije, onda bi EU prihvatio da udruženi zločinački poduhvat, agresija, ratni zločini i etničko čišćenje postanu dio principa vanjske politike EU-a, koju smo mi u BiH osjetili na vlastitoj koži. Ako to prihvatite, onda će Vam historija suditi kao nekom ko je stao na stranu zla.

Vi morate razumjeti da su ciljevi Hrvatske i Srbije ostali isti u BiH. To je podjela zemlje na interesne sfrere. Pitam Vas sada protiv čega se EU bori u slučaju Ukrajine: podsjećam Vas da se protiv putinizma borite u BiH upravo na primjerima putinističkog djelovanja Hrvatske i Srbije.

Gospodine Borrell, morate imati na umu da Plenković otvara vrata Srbiji i nakon ovog slijedi i slična inicijativa da i Srbija ima prisustvo svoje vojske u BiH. EU bira u BiH između Putinovih i EU prinicipa, a ono što radi Plenković je čisti putinizam Ako se to ostvari, kako je najavio Plenković, pozivajući se na dogovore sa Vama i EU-om, onda ste priznali prinicipe putinizima, tuđmanizma i miloševićizma u BiH, ruskog, srpskog i hrvatskog sveta. Bilo bi potpuno jasno da je u pitanju ostvarivanje sada ne Orban-Janša “non-papera”, već tihog EU “non-papera” i početak vojne i političke uprave Hrvatske i Srbije nad BiH.

Moram Vas upoznati da vojska Hrvatske može stupiti na tlo BiH samo uz saglasnost institucija Bosne i Hercegovine. Bojim se da bi, nakon Vašeg susreta sa Plenkovićem oko učešća vojske Hrvatske u BiH, mogli uslijediti vrlo burni protesti protiv Vas ispred Delegacije EU-a u BiH, ali i ispred Međunarodnog suda u Hagu.

Vi ste od danas za BiH visoki predstavnik Tuđmanove politike i užasnih zločina koje je Tuđmanova politika Hrvatske počinila u BiH, a njegova stranka HDZ nastavila u miru provoditi drugačijim sredstvima u BiH sa sestrinskom strankom u BiH – poručio je Mehmedović.

Plenković je jučer u u Briselu razgovarao sa Borrellom. Što se tiče hrvatskog zahtjeva da učestvuje u Misiji EU-a Altea u BiH, koju je Borrell odbio pozivajući se na odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, Plenković kaže da su ti razlozi danas prevladani, da više nema nikakvih prepreka za to, ali da je od toga puno važnije to da Hrvati mogu birati svoje predstavnike i da su potpuno ravnopravni.

Prošle godine u septembru kada je pokrenuta priča o učešću Hrvatske vojske u Misiji Altea svoj komentar dao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Odgovarajući na pitanja građana u vezi s porukama predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o tome da će kroz misiju EUFOR-a poslati vojsku Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, Komšić je kazao da Milanović to neće nikada dočekati, te da su vrata Bosne i Hercegovine po tome pitanju zatvorena.

– Što su kao vojska dolazili, dolazili su – poručio je Komšić.