Senad Šepić: Milorad Dodik radi konkretno na razaranju države i ovo što on radi je put u rat

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, lider je Koalicije “Država” koja je predstavljena ove sedmice. U intervju za portal Klix.ba govori o toj političkoj inicijativi, očekivanjima od naredne izborne godine te teškoj političkoj situaciji u državi.

Kako je došlo do “Koalicije Država”, odnosno kako se ova grupa stranaka i političara okupila? Šta je razlog ovih “kohezivnih” momenata?

Naši razgovori traju mjesecima. Nezavisni blok je potpuno bio otvoren za okrupnjavanje opozicije, tako da smo bili aktivni još od lokalnih izbora 2018. U ovoj koaliciji smo vrlo intenzivno radili na zajedničkim dokumentima, našem Manifestu u kojem smo utvrdili principe, vrijednosti i ciljeve. Do kohezije je došlo jer smo vidjeli da su “pro-državničke” političke snage sabijene u ćorsokak. Dok se vladajuća garnitura okupljena oko SDA i njenih satelita bavi tenderima i zaštitom stečenih pozicija, branjenjem moći i nagomilanog bogatstva, opozicija se, koju mediji najčešće vide u ovoj famoznoj šestorci, četvorci, pa trojci, umjesto proaktivnog, otvorenog i inkluzivnog djelovanja, zatvorila u vlast u najbogatijem kantonu. To je pogrešan pristup, sebičan i nema perspektivu.

Koalicija Država! nije zatvorena, ona okuplja i pravi je odgovor na politički ćorsokak u kojem se Bosna i Hercegovina trenutno nalazi. Milorad Dodik radi konkretno na razaranju države i ovo što on radi je put u rat – što pokazuje jučerašnja sjednica NSRS, regionalno smo ugroženi od Vučićevog ”srpskog sveta” i Milanovićevog jalijaškog nasrtaja, tako da će naša politika ići u više pravaca – odgovor na aktuelne napade i rušenje ustavno-pravnog poretka, građenje unutrašnjeg dogovora, jačanju institucija, kao i lobiranje kod najvažnijih svjetskih zemalja gdje i gospodin Mirsad Hadžikadić i ja imamo itekako dobre veze. Koalicija Država! je ideja od vitalnog značaja za novu i bolju Bosnu i Hercegovinu.

Koga biste još voljeli vidjeti u vašem društvu?

Sve stranke, udruženja, predstavnike akademske zajednice, civilnog društva i pojedince koji dijele naše vrijednosti. Mi ćemo ići sa zajedničkim listama, tako da će neki pojedinac, koji odluči da se kandidira i da korespondira sa našim politikama, moći biti na našoj listi, bez da bude formalno član koalicije ili bilo koje od stranaka koje čine koaliciju. Vjerujem da će Država! okupiti najvažnije političke faktore na centru, da ćemo ponuditi rješenja koja će voditi ka unutrašnjem dogovoru, ekonomskim reformama, posebno u obrazovanju i zdravstvu, kao i ravnomjernom regionalnom razvoju i članstvu u EU i NATO-u.

Koalicija ima izvrsne ljude, a vjerujem da će Mirsad Hadžikadić okupiti zdrave snage i pobijediti u izboru za člana Predsjedništva BiH. To bi bila prava promjena.

Desetak mjeseci pred izbore koje konkretne ciljeve postavljate pred sebe?

Naš cilj je da budemo ključni faktor, posebno vrijednosni, koji će odrediti buduću vlast. Vjerujem da će Koalicija Država! biti prevaga u kojem pravcu će ići BiH. Koliko je važno da smo dogovorom o predizbornoj koaliciji postigli važan korak, jer ovakvog dogovora nije bilo 20-tak godina, još od vremena Koalicije za cjelovitu i demokratsku BiH, bitno je i ono šta ćemo raditi nakon izbora. To je ključ i razlika u odnosu na postojeću ponudu u politici. Ovo je koalicija vrijednosti i drugačijeg odnosa prema politici bez kojeg naša zemlja neće dobiti šansu da se pokrene naprijed i uspije.

Mi smo u Nezavisnom bloku imali problema sa ljudima koji su iznevjerili povjerenje i obećanja koja su dali. Ali ostala je osnova čestitih i vrijednih ljudi, pridružili su nam se i drugi takvi, sa moralnim vrijednostima i vjerujem da ćemo u novoj koaliciji to dovesti na jedan novi, još bolji nivo. Međusobno povjerenje je važno da uspijemo i kao koalicija ali i kao društvo u cjelini.

Kako ocjenjujete trenutno političku situaciju, blokadu državnih institucija, zahtjeve za promjenu izbornog zakona te ulogu međunarodne zajednice? Da li je ovo najteži period države BiH nakon rata?

Za loše stanje u državi najodgovornije su vlasti. To je jasno. Dodik, Čović i Izetbegović su prve adrese – njima odgovara da nema institucija nego da oni mogu upravljati na feudalnim principima. Loš pristup pri pokušaju promjena izbornog zakona i odnos međunarodnih zvaničnika, opet, dolazi zbog nikakve diplomatske i lobističke akcije onih kojim se zaklinju u državu. Umjesto da se priča okrene na uklanjanje diskriminatorskog odnosa pri izborima, rješenje presude Sejdić-Finci, i otklanjanja očitih, dokazanih izbornih krađa, Čović je nametnuo priču o novoj etničkoj podjeli.

Međutim, ovdje treba polaziti od stvari oko kojih se može dogovoriti i oko kojih protivnici države nemaju nikakvu argumentaciju – a to su tehnička poboljšanja ka osiguranju transparentnog izbornog procesa. Ovo je težak period za državu, ali mi smo kroz historiju imali i težih. Prije sto godina nije bilo BiH kao države, ali je postojala zemlja. I opet smo pobijedili i opstali. I ovaj ćemo put.

Kako na zelenu granu, gdje je izlazak iz ove situacije?

ZAVNOBIH je pokazatelj kako je unutrašnji dogovor formula uspjeha. Jer samo tako možemo izgraditi našu zajedničku kuću. Sad je novi historijski momenat, treba nam drugačija vrsta unutrašnjeg dogovora, ali on je jedini put. Srbima, Hrvatima, Bošnjacima, Ostalima… Bosna i Hercegovina je pravi dom. Sve drugo su fikcije i nacionalistička propaganda. U to nema nikakve sumnje. Trenutno smo taoci ”zarobljene države” u kojoj nas drže vladajuće političke elite. Onog dana kada prevaga bude na strani onih koji žele društvo na evropskim vrijednostima (ne samo retorički), Bosna i Hercegovina će prodisati.