Senatorica Shaheen zabrinuta: Ne vidim plan B ako Rusija blokira obnavljanje mandata EUFOR-a u BiH

Članovi Odbora za vanjske poslove američkog Senata završili su posjet Zapadnom Balkanu, ali i Europskoj uniji, a senatorica Jeane Shaheen izrazila je zabrinutost zbog sve većeg utjecaja Rusije u regiji.

Novinar NBC-a Dan De Luce objavio je na svom službenom Twitter profilu da je senatorica Jeane Shaheen, koja je predvodila delegaciju američkih senatora u posjetu Bosni i Hercegovini, upozorila da Rusija i dalje predstavlja prijetnju zapadnom Balkanu, posebno Bosni i Hercegovini.

“Senatorica Shaheen se upravo vratila s putovanja iz Srbije, Bosne i Kosova te je na sjednici Komiteta za vanjske poslove Senata SAD-a te je upozorila kako su Putinovi otisci malignog utjecaja širom Balkana. Sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini opisala je kao zabrinjavajuću”, rekao je De Luce.

Nakon toga, senatorica se osvrnula i na mirovne snage koje su raspoređene na području Bosne i Hercegovine.

“Senatorica Shaheen izrazila je zabrinutost zbog toga što očigledno nema plana za vanredne situaciju ukoliko Rusija pokuša blokirati obnavljanje mandata mirovnih snaga predvođenih EUFOR-om u Bosni i Hercegovini”, ističe se.

Također, senatorica je tokom svog obraćanja navela kako su problemi koji opterećavaju Bosnu i Hercegovinu danas prvenstveno vezani za korupciju.

“Nakon posjete Bosni i Hercegovini, više sam zabrinuta zbog situacije danas nego što sam to bila 2010. godine”, poručila je.

U povodu govora senatorice Shaheen, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je problem moguća ruska blokada produljenja mandata EUFOR-a u BiH, ali da s drugim vladama razgovara o tome kako riješiti ovu situaciju.