‘A bojim se da imamo signal od Rusije da bi oni to podržali… Dodik primjećuje mekoću međunarodne zajednice’, kaže profesor na Univerzitetu Johns Hopkins Daniel Serwer.

Profesor sa Univerziteta John Hopkins Daniel Serwer kaže da je razvoj događaja u Vijeću sigurnosti UN-a [tokom rasprave o Kosovu] bio prilično dramatičan. Kaže kako između dvije strane postoji malo povjerenja i malo poštovanja te da su lažne optužbe srbijanskog ministra vanjskih poslova Nikole Selakovića bile pretjerane. Kaže da Kosovo traži izvinjenje od Srbije i neće posustati:

“Osmani neprestano inzistira na tome da Srbija preuzme odgovornost za štetu koju je učinila za vladavine Miloševića. Čini se da postoji velika razlika u Kurtijevoj vladi – oni sada nisu voljni da budu utišani po pitanju onoga što je Srbija učinila u prošlosti ili da to zanemare. Naprotiv, oni žele da čuju izvinjenje za to, a još ga nisu čuli.”

Serwer kaže da “prijetnja daljnje eskalacije na Kosovu gotovo 100 posto dolazi od Srbije, jer Kosovo zaista nema pravu vojsku, čak i da ima vojsku, nije vojska koja bi mogla da se bori sa vojskom Srbije.”

Smatra da u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik priprema policijske snage i vojsku za neku vrstu borbi.

“Dodik očigledno priprema svoje policijske snage i čak, kad je riječ o srpskom dijelu vojske, priprema ih za neku vrstu borbe ukoliko odluči da je došlo vrijeme da se krene u pravcu nezavisnosti. A bojim se da imamo signal od Rusije da bi oni to podržali.”

Serwer kaže da u BiH postoji ozbiljan rizik od sukoba.

“Dodik primjećuje mekoću međunarodne zajednice i vrlo dobro se sjeća da je bilo potrebno tri i po godine krvoprolića prije nego što je međunarodna zajednica intervenisala tokom devedesetih u Bosni i Hercegovini – i to se dogodilo u vrijeme kada su Amerikanci mogli manje-više učiniti što su željeli, a što više nije slučaj. Mislim da postoji ozbiljan rizik za sukob u Bosni i Hercegovini. Nadam se da to neće biti dug sukob, i da Dodik neće uspjeti u svojim namjerama, ali on se kreće jasno u pravcu pokušaja sticanja nezavisnosti.”