Šest učesnika nereda u migrantskom centru u Blažuju bit će protjerano iz BiH

Služba za poslove sa strancima izdala je mjere za deportaciju šest osoba povezanih s neredima u migracijskom centru u Blažuju kod Sarajeva.

Inspektori Službe za poslove sa strancima u suradnji s pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, poduzeli su mjere i radnje i procesuirali iranskog državljanina čije je ponašanje bilo uzrok nemira u privremenom prihvatnom centru “Blažuj”, koji su se dogodili 20. januara 2021. godine.

Ured za vanjske poslove izdao je deportaciju spomenute osobe uz zabranu ulaska i boravka na teritoriju Bosne i Hercegovine u razdoblju od tri godine.

Državljanin Irana stavljen je pod nadzor u Imigracioni centar gdje će boraviti dok se ne steknu uslovi za njegovo udaljenje sa teritorije BiH.

U suradnji sa Službom za poslove sa strancima i MUP-a Kantona Sarajevo identificirano je i pronađeno još pet osoba koje su sudjelovale u događajima u PPC Blažuj, a koje je Služba za poslove sa strancima isključila zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini. Među tim osobama su tri državljana Afganistana, a dvije osobe su državljani Pakistana. Lica su stavljena pod nadzorom u imigracijskom centru, gdje će ostati sve dok ne napuste teritorij Bosne i Hercegovine.

Služba za vanjske poslove, u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, nastavlja svoje aktivnosti usmjerene na identificiranje i procesuiranje migranata koji su bili vođe nemira.