Sidran: Konstitutivni narodi su podvala i prevara za likvidaciju bosanske države

Abdulah Sidran rekao je u Pressingu za N1 da je “rak rana svih naših rana” podvala konstitutivnim narodima i da tako nešto ne postoji u svijetu.

“Ne može se jedan narod dijeliti na one koji imaju veća prava od drugih. To je podvala u prevodu engleskog termina u Dejtonu. Jedno je biti konstitutivni, a drugo je konstitutentan kako piše. To znači jedan od činitelja. Ovdje je napravljeno kao da oni konstituišu državu Bosnu. To je podvala koja ide segregaciji, rasizmu…”, rekao je Sidran.

Naglasio je da je BiH, ako su konstitutivni – onda je BiH stvorena u Daytonu, s entitetima.

“To je podvala i prevara koja služi likvidaciji bosanske države, koja je stara preko 1.000 godina. To nisam izmislio”, istakao je Sidran.

“Ako ovi nevaljalci ponižavaju BiH, lažući o svojoj ugroženosti, bezočno lažući. Konstituirati, podići zemlju, unaprijediti, pa koliko je doprinosa konstituciji dao jedan Emerik Blum. jevrejin. On danas ne bi mogao ni na kakvu listu, a stvorio je gradove, luke, gigantska preduzeća, genije. Ne samo Blum. Mnogo je divnih ljudi, arhitektura Sarajeva – koliko je tu Čeha, Slovenaca, e ni oni nisu konstitutivni, a konstituisali Sarajevo. To je razbojnička ideja, ali u karajnjoj konsekvenci iz idiotskog pojma suživota. odvojenog života. To je segregacija, diskriminacija, dvije škole pod jednim krovom… Konsekvenca krajnja je ono što znamo pod pojmom fašizam”, naveo je Sidran.

Rekao je da se zamjera lokalnim intelektualnim snagama koje nisu uspjele pronaći oblik u kojem će natjerati međunarodnu zajednicu da odgovori.

“Svijet nam neće pomoći dok ga ne ispritiskamo, a imamo i inerciju akademske zajednice”, kazao je Sidran.