Simbol Sarajeva: Na današnji dan prije 29 godina Vijećnica je izgorjela do temelja

U noći s 25. na 26. august 1992. požar je uništio dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti. Sarajevska Vijećnica, najljepša i najreprezentativnija zgrada austrougarskog perioda, pretvorena je u pepeo.

Bio je to jedan od najvećih zločina uništavanja kulturno-historijskog blaga naše zemlje kada je gradska vijećnica, koja je tada služila kao Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, bombardirana i zapaljena s položaja agresora oko iz Sarajeva.

Pisano blago od više od dva miliona knjiga, časopisa, periodike, neprocjenjivih rukopisa i rijetkih knjiga, ukupno oko 80% bibliotečkog fonda, a ujedno je razoren i ovaj objekat rijetke arhitektonske ljepote.

Na radost svih, Vijećnica, simbol grada Sarajeva i dokaz preplitanja tradicije i kulture, obnovljena je i ponovo otvorena 2014. gdoine međutim, šteta nastala gubitkom historijskog blaga nikada se ne može nadoknaditi.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić prisjetila se na svom Facebook profilu da je prije 29 godina simbol multikulturalnosti, hram znanja i naše kulturno blago gorjelo u velikom plamenu izazvanom granatama

“Pucanj u Vijećnicu 25. avgusta 1992. godine, kada je zapaljena, bio je pucanj u najviše vrijednosti ovoga grada, u njegov prepoznatljivi duh, u zajedništvo, u stoljećima njegovanu kulturu naroda sa ovih prostora.

Danas kultura i umjetnost ponovno žive u ovom jedinstvenom arhitektonskom dragulju.

Ova veličanstvena zgrada kulturno-historijski je spomenik koji datira više od 125 godina.

Sarajevska Vijećnica je ponos ovog grada, simbol duhovnog otpora Sarajlija, dokaz naše optimistične i pozitivne budućnosti”, navela je Karić.