Sin osuđenog ratnog zločinca: Mladićevo zdravstveno stanje je sve gore

Zdravstveno stanje osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića se sve više pogoršava i stav medicinskih eksperata je da bi morao da iz pritvora Haškog mehanizma bude prebačen u Srbiju, gdje bi mogao da dobije adekvatno liječenje – tvrdi ovo njegov sin, Darko Mladić, prenosi N1.

Mladić je, kako prenosi RTRS, rekao da su predstavnici Srbije i Rusije na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a 12. decembra, tokom redovne rasprave o radu Mehanizma, zatražili da ratni zločinac Ratko Mladić bude otpušten zbog humanitarnih razloga ili da mu se omogući da izdržava kaznu u Srbiji.

Oni su ukazali da Mladić ima lošije dijagnoze i zdravstveno stanje od optuženog za genocid u Ruandi Felisijana Kabuge, kojem su zbog bolesti prekinuli suđenje i pustili ga kući, tvrdi Darko Mladić o stanju svog oca koji je osuđen za genocid u Srebrenici i ratne zločine.

“Rusi su rekli da moraju standardi da se poštuju i da mora da dobije ljekarsku njegu, da bude tretiran u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem”, naveo je Darko Mladić.

Darko Mladić je rekao da je do sada njegov otac imao višestruke moždane udare, od kojih najmanje tri veoma ozbiljna, a na snimcima glave do kojih je porodica došla vidi se da ima ozbiljna oštećenja, a imao je „sigurno i jedan infarkt srca“.