SIPA izuzela fotografije nastale 2015. u Potočarima: Nigdje nije zabilježen napad na Vučića!

U općoj gužvi koja je nastala prilikom ulaska Vučića u krug Memorijalnog centra, jednome od pripadnika BIA-e ispao je telefon, kojega je istog dana pronašao profesor iz Živinica.

Inspektori SIPA-e su od tuzlanskog fotoreportera Ahmeta Bajrića Blicka izuzeli 65 fotografija snimljenih na dženazi žrtvama genocida u Potočarima 11. jula 2015 godine.

Fotografije dokumentiraju događaje vezane za navodni napad na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Svojim objektivom sam pratio sve od trenutka kad je Vučić ušao u Memorijalni centar, pregledao sam ih nekoliko puta i ni na jednoj nije zabilježen, navodni napad na Vučića.

To je bio razlog što sam ministra Selmu Cikotića, prilikom potpisivanja ugovora sa srbijanskim ministrom Aleksandrom Vulinom, obavjestio da posjedujem te fotografije, prosto kako bi se dokumentirala istina, ustvari negirale laži o tobožnjem atentatu na Vučića, a kojim nas stalno zasipaju iz Srbije.

Ne postoji ni jedan snimak na kome je neko zamahnuo rukom ili bilo kojim predmetom prema Vučiću. Fotografije sam proslijedio ministru Cikotiću, a jutros su me zvali iz SIPA-e kako bi im iste ustupio, što sam, naravno i učinio, kazao je u izjavi Ahmet Bajrić Blicko.

Ono što se manje zna, jeste da je među prisutnim na dženazi u Potočarima 11. jula 2015. godine bilo oko 160 pripadnika organa sigurnosti iz Srbije, od kojih su samo neki imali akreditacije izdate od nadležnih državnih sigurnosnih službi, a koji su svo vrijeme bili na mjestu događaja unutar Memorijalnog centra.

Mnogi od njih mogu se vidjeti i na Bajrićevim fotografijama, a u općoj gužvi koja je nastala prilikom ulaska Vučića u krug Memorijalnog centra, jednome od pripadnika BIA-e ispao je telefon, kojega je istog dana pronašao profesor iz Živinica.

Telefon u kome su su se nalazile poruke međusobne komunikacije BIA-inih operativaca koji su bili u Potočarima, i iz kojih se jasno dalo vidjeti ko je izazvao, a i ko je sve učestvovao u događajima u krugu Memorijalnog centra, predat je operativcima SIPA-e u Tuzli.

Ubrzo su u javnost procurile informacija o sadržaju iščitanih poruka koje je krio BIA-in telefon.

No, ni nakon 6 godina od tog događaja, javnost nije saznala da li su SIPA ili Tužilaštvo BiH proveli operativne radnje vezano za ulogu srbijanskih operativaca na dženazi u Potočarima 11. jula 2015. godine, piše Politicki.ba.