SIPA uhapsila Osmana Mehmedagića i Ranka Debeveca!

U akciji državne agencije za zaštitu i istrage (SIPA) uhapšen je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić.

Ovu informaciju potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić. Mehmedagić i Debevec uhapšeni su zbog krivičnog djela zloupotreba položaja.

Kako je pojašnjeno za naš portal, uhapšeni su po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, u martu 2023. godine Mehmedagić je stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

“U svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, bh. državljanin Osman Mehmedagić ‘Osmica’ zloupotrijebio je javno telekomunikacijsko preduzeće u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

Mehmedagić je koristio javno preduzeće BH Telekom kako bi sa mreže mobilne telefonije sakupljao podatke o aktivnostima bh. političara koji nisu povezani sa SDA.

Mehmedagić je također instruirao jednu osobu da nadzire jednog vladinog službenika povezanog sa jednom opozicionom strankom u entitetu RS. Pored toga, Mehmedagić je koristio svoj položaj, prijetio i koristio veze da utiče na kandidate ‘Osmorke’, grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrže SDA. Također postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama radi vlastitog bogaćenja i bogaćenja njegove političke stranke, saopćeno je ranije iz Ministarstva finansija SAD.

U februaru ove godine Osmanagić je smijenjen s mjesta direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.