Situacija u Ukrajini izmiče kontr

Andriy Kryshchenko, zamjenik predsjedavajućeg Kijevske gradske državne uprave, održao je sastanak sa gradonačelnikom Kijeva i nekadašnjim uspješnim bokserom, Vitalijem Kličkom.

Kryshchenko je izjavio da Kijev uskoro kreće sa formiranjem štaba Teritorijalne odbrane. Kličko je naglasio kako treba napraviti plan djelovanja u slučaju napada Rusije.

– Izjave i prijetnje iz Rusije i koncentracija agresorskih trupa na granicama naše države motivišu nas da se pripremimo za različite moguće scenarije. Posebno na najgore, rekao je Kličko, javlja BBC.

Najavljeno je da će vlasti glavnog grada Ukrajine u januaru izvijestiti o zapovjedno-štabnim vježbama Teritorijalne obrane. Najavljeno je i sudjelovanje rezervnog sastava.

Ako dođe do ruske invazije, Ukrajinci žele ključne objekte u Kijevu staviti pod kontrolu svojih vojno-policijskih službi i agencija. Glavni grad također planira provjeriti spremnost alarmnog sistema 29. decembra.

Prema zapadnim obavještajnim službama, postoji “velika vjerojatnost destabilizacije” od strane Rusije u Ukrajini tokom zime.

S druge strane, visoki ukrajinski dužnosnici najavljuju moguću invaziju Rusije krajem januara i to sa punim intenzitetom.

U međuvremenu iz Rusije stižu sasvim drugačije izjave. Zamjenik ruskog ministra obrane Alexander Formin izjavio je danas da se NATO priprema za veliki oružani sukob s Rusijom.

– Vojna konstrukcija tog vojnog bloka je potpuno preorijentisana na pripreme za veliki i intenzivni oružani sukob sa Rusijom, rekao je Formin.

Formin, također, ističe kako je Rusija u najnovijim dokumentima NATO-a označena kao “najveća prijetnja Alijansi”.

Dodao je kako želje i napori za proširenjem NATO-a na istoku Europe stvaraju lošu sigurnosnu situaciju na području cijelog europskog kontinenta.