SJAJNE VIJESTI NAKON SASTANKA PREDSJEDNIŠTVA BiH SA AMERIČKIM ZVANIČNICIMA: Najavljeno potpisivanje Memoranduma o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD-a

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali putem videolinka sa Philipom Reekerom, v.d. pomoćnikom državnog sekretara SAD-a za evropske i azijske poslove.

Sastanak, kojemu su prisustvovali ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, ambasadorica Maureen Cormack, prva zamjenica pomoćnika državnog sekretara i Matt Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara, je otvorio Stephen Biegun, zamjenik državnog sekretara SAD-a.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine naglasili su ključnu ulogu SAD-a u uspostavi mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, te su zahvalili na dosadašnjoj pomoći SAD-a u sprovođenju bitnih reformskih procesa. U tom kontekstu razgovarano je o narednim koracima koji su neophodni da bi BiH ispunila uslove za napredak ka evroatlantskim integracijama. Govoreći o evropskim integracijama, članovi Predsjedništva BiH su kazali da će institucije Bosne i Hercegovine nastaviti ispunjavati uslove za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.alt

Važna tema današnjeg susreta bila je i ekonomska saradnja dvije zemlje. U tom kontekstu najavljeno je potpisivanje Memoranduma o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD-a u oblastima infrastrukturte, energetike, digitaliziciji kao i o američkim investicijama u Bosnu i Hercegovinu.

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a za evropske i azijske poslove Philip Reeker je ponovio da SAD ostaje čvrst i posvećen partner Bosni i Hercegovini u provođenju reformi i ispunjavanju uslova za napredak ka evroatlantskim integracijama. Naglasio je da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine treba zadržati lidersku poziciju u budućim koracima koje treba preduzeti na putu ka EU, kao i u provođenju drugih reformi koje će omogućiti bolјi život građanima BiH. Pohvalio je provedbu Sporazuma koji će rezultirati održavanjem izbora u Mostaru te pozvao na dalje djelovanje u vezi sa reforom Izbornog zakona u BiH. Kazao je da su SAD pomogle BiH sa 3, 7 miliona dolara u borbi protiv pandemije COVID-19, te najavio nastavak ove vrste pomoći.

Članovi Predsjedništva BiH su istakli da je neupitna opredjeljenost Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, i da će ekonomske reforme, kao i borba protiv korupcije biti u fokusu djelovanja u narednom periodu. Na kraju sastanka članovi Predsjedništva BiH su se zahvalili za prijateljsku saradnju i podršku koju SAD pruža BiH.