Sjećanje na masakr u Ahmićima: Moramo izgraditi kulturu sjećanja kako bi se spriječilo zlo

U Ahmićima kod Viteza, danas je obilježena 30. godišnjica masakra nad bošnjačkim civilima u tom selu. Brojne delegacije i pojedinci položile su cvijeće i odali su počast na Šehidskom spomen-obilježju kod Donje džamije u Ahmićima.

U Ahmiće su stigli član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, potpredsjednik FBiH Refik Lendo, reis Kavazović, ali i bivši komandant britanskog bataljona u okviru mirovnih snaga UN-a u BiH Bob Stewart te predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Graciela Gatti.

Okupljenima se obratio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović koji je tom prilikom izjavio da je trajna obaveza govoriti istinu i tražiti pravdu.

– Želimo graditi zajednički život sa svim dobonamjernim građanima. Moramo izgraditi kulturu sjećanja kako bi se spriječilo zlo. Sjećanjem čuvamo dostojanstvo i onih kojih više nema, poručio je Bećirović.

Tada je ubijeno 116 osoba, među kojima 32 žene i 11 djece. Najmlađa žrtva u Ahmićima 16. aprila 1993. godine bila je tromjesečna beba Sejo, a selo je bilo u potpunosti uništeno.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakru, ali su novom presudom 2001. godine oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, među kojima i zbog zločina u Ahmićima 16. aprila 1993. godine, oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, bosanskog Hrvata Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam godina zatvora, a nakon odležane dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora. Na slobodu je pušten nakon što je odslužio kaznu od osam godina i četiri mjeseca.