Skandal na RTS-u: Prekinuli prijenos prije nego što je takmičarka Kosova osvojila zlatnu medalju; objasnili zbog čega su to uradili!

RTS, srpska državna televizija, tokom Olimpijskih igara u Tokiju izvela je potez dostojan totalitarnih režima, piše Raport.ba

Neposredno prije finalne borbe za džudašice u kategoriji do 57 kilograma prekinula je prenos natjecanja.

Razlog je što je finalistica i favoritkinja za zlato bila Nora Gjakova, Albanka s Kosova. Tako Srbi nisu morali gledati ono što ne podnose; kako njima omraženo, samostalno i albansko Kosovo, koje smatraju otetim od Srbije, nastupa na Olimpijskim igrama i da je tamo uspješnije od Srbije.

Gajkova je naime pobijedila u finalnoj borbi koju Srbija nije htjela vidjeti i tako je Kosovo na početku Igara došlo već do druge zlatne medalje. Prvo je osvojila još jedna džudašica, Distria Krasniqi. Srbija je pak trenutno na po jednom srebru i bronci.

Olivera Kovačević, urednica na RTS-u, ovako je objasnila kako je naprasno prekinut prijenos džuda iz Tokija baš kada se predstavnica Kosova borila za zlato: “Većini novinara naše kuće u Tokiju je određen dvosedmični karantin, pa je do prekida prenosa došlo jer nemamo dovoljno ljudi za pokrivanje svih događaja.”

Srbija ne priznaje činjenicu da je Kosovo samostalna i međunarodno priznata država te i dalje tvrdi kako je to njena oteta historijska pokrajina i dio srpske države, prenosi Index.

Srbi su ogorčeni što su nakon rata na Kosovu 1999. i intervencije NATO pakta od tamo protjerane njene vojne i policijske snage, a Kosovo od dijela Srbije postalo samostalna država s ogromnom albanskom većinom. Zato su brojni Srbi ili napustili Kosovo ili su od tamo protjerani.