Skandal na SFF-u: Promovisan film o četnicima “Heroji Hilajarda”

U okviru programa Sarajevo Film Festivala danas je održan CineLink Drama Showcase Telekoma Srbija. Jedan od predstavljenih projekata bio je film Radoša Bajića “Heroji Halijarda”, o kojem je prisutnima govorio Nedeljko Bajić, producent filma i direktor produkcije Constrast studios, piše Hayat.

Za one koji ne znaju, ovo je četnička drama. Hoću da vjerujem kako ovo nije istina – napisao je Bursać.

Reditelj i scenarista filma Radoš Bajić ističe da je želio da snimi “Heroje Halijarda” zato što je zadivljen i inspirisan ovim veličanstvenim historijskim događajem.

Zato što je u trenucima potpunog beznađa, prepušten volji i milosti onih čije je sinove spasavao, ovaj jedinstveni poduhvat u ljeto 1944. godine na svojim plećima iznio srpski narod, predvođen Jugoslovenskom kraljevskom vojskom, koja se borila protiv njemačkih okupatora, ali i protiv nadolazećeg komunizma. Zato što me je u kolektivnoj nacionalnoj nesreći jednog naroda, u vrtlogu ratnih strahota i tragici vremena čiji su protagonisti članovi jedne tipične seoske porodice, zanimala monumentalnost operacije “Halijard”, ali mnogo više lična drama pojedinaca – poručuje Radoš Bajić, koji je na projektu predano radio pet godina, između ostalih i sa koscenaristima Dušanom Kovačevićem i Strahinjom Madžarevićem.

U ovom filmu su četnici zajedno sa Dražom Mihajlovićem prikazani kao velikodušni heroji koji spašavaju 508 američkih vojnika. Činjenica da iza njega stoji režim Aleksandra Vučića, tj. sponzori su državne firme, kao i RTS, dovoljno govori o kakvom filmu je riječ.