Skandal u Srbiji: Nacionalistički ispadi Partizanovih navijača obilježili utakmicu u Novom Pazaru

Fudbaleri beogradskog Partizana pobijedili su večeras u Novom Pazaru domaćine 4:1, u četvrtom kolu Superlige, ali susret su obilježili nacionalističko skandiranje gostujućih navijača pa je utakmica prekinuta na više od 40 minuta.

Utakmica je prekinuta nekoliko minuta nakon što je istaknut transparent sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića, uvredljivog skandiranja i pokliča “Nož, žica, Srebrenica”, te veličanja zločina od nekoliko stotina Partizanovih “Grobara”.

Sve do ulaskom na tribine navijača crno-bijelih na terenu je tokom prvih 20 minuta meča viđena fer i korektna utakmica u kojoj su domaći plavi prikazali da mogu da pariraju favorizovanom Partizanu.

Već u 61. minuti gosti su imali 3:0, ali tek je tada krenuo pravi haos. Navijači Partizana bacaju predmete na teren, skandiraju ratnom zločincu Ratku Mladiću i nekolicina ih se spušta na teren kako bi se, iz za sada nepoznatih razloga, obračunala s Izraelcem Natchom.

Uslijedila je pauza od 40 minuta, tijekom koje su navijači Partizana zajedno sa policijom ispraćeni sa stadiona.

Na odluku o prekid utakmiice reagova je izraelski reprezentativac u redovima Partizana, Natho, te je došlo do koškanja sa igračima domaćeg tima.

Nakon napuštanja tribina, takozvanih navijača Partizana, utakmica se nastavila pod savršeno normalnim uvjetima i uz pošteno navijanje, a pred kraj utakmice Sejduba Suma postigao je još jedan pogodak za Partizan. Najbolji igrač plavih, Bacanović, spasio je čast domaćina pogotkom u posljednjoj minuti utakmice, omogućivši igračima Partizana da s 4: 1 pobijede plave i upišu tri boda.

Osim velikog broja pripadnika policije i gledatelja utakmice, nakon sedmogodišnje pauze, na sjevernim tribinama Gradskog stadiona pojavile su se navijačke skupine “Torcida Sandžak” i “Ekstremi”, u znatno manjoj količini nego što se očekivalo na utakmicama jer je Novi Pazar u najvišem rangu takmičenja.

Organi reda su tokom utakmice priveli nekoliko lica, a prije i nakon utakmice veliki broj pripadnika policije i žandarmerije je bio na ulicama u blizini stadiona.