Skandalozna izjava Mađara, komandanta EUFOR-a: Dva su dijela BiH, “srpski i bosanskohercegovački, gdje žive Bošnjaci i Hrvati”

General-major Laszlo Sticz, novi komandant EUFOR misije Althea u Bosni i Hercegovini, govorio je za mađarske medije, gdje je dao i skandaloznu izjavu.

Kako piše portal Hungary Today, Sticz je kazao da su mađarske odbrambene snage već dokazale da su sposobne voditi veliku NATO operaciju, te u izjavi za M1 novinski kanal dodao kako je 2021. godine postojao mađarski komandant misije KFOR-a na Kosovu, a sada će po prvi put jedan mađarski general predvoditi misiju EU u Bosni i Hercegovini godinu dana.

Govoreći na Kossuth radiju o Bosni i Hercegovini, Sticz je rekao da je “korijen trenutne situacije oružani sukob 1992-95”, te da je zaključen Dejtonskim sporazumom koji je odredio budućnost regiona.

– Postoje dva dijela zemlje, dio bosanskih Srba i dio bosanskohercegovački, gdje zajedno žive Hrvati i Bošnjaci – rekao je.

– Krajnji cilj je da se srpske i bosansko-hrvatske oblasti integrišu, da budu u mogućnosti da sarađuju i budu spremne za pristupanje EU. Ali za to je potrebna ekonomska, politička i vojna pomoć koju pruža NATO, a od 2004. i EU – dodao je Sticz, prenosi Hungary Today.

Kazao je da operacija EU-a podržava lokalne vlasti, posebno bh. policiju.

– Vojni rizik je sekundaran, misija EU-a će intervenirati samo ako bosanska policija ne može osigurati mir. Ali situacija bi u svakom trenutku mogla eskalirati, kao što se dogodilo na Kosovu prošlog maja. Zato je važna međunarodna vojna sila, koja mora biti nepristrasna i kredibilna, sa odvraćanjem ako je potrebno – kazao je Sticz.

Inače, bilo je dosta protivljenja u BiH njegovom imenovanju s obzirom na politiku koju ima mađarski premijer Viktor Orban.