Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2015. godine donio odluku prema kojoj je neustavno obilježavanje 9. januara kao “dana Republike Srpske”.

Odluke Ustavnog suda su konačne i obvezujuće, a njihovo neizvršavanje je kazneno djelo.

Međutim, za BHRT odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, čiji su javni servis, ne predstavljaju ništa.

Naime, jutros se na portalu BHRT, najblaže rečeno, „osvanuo“ skandalozan tekst u kojem se bez imalo ustručavanja pompozno najavljuje obilježavanje 9. januara „Dana RS“.

Sam nazivRepublika Srpska slavi 9. januar, Dan RS-a“, u kojem se uopće ne spominje riječ “neustavno“, sugerira da je obilježavanje 9. januara nešto sasvim normalno i ni za koga ne može biti diskutabilno za BHRT.

Moderatorica jutarnjeg programa Zvezdana Stojaković nedavno se podsjetila da se “na današnji dan 1921. godine rodio Dobrica Ćosić, koji se smatra jednim od najvećih srpskih književnika druge polovine dvadesetog stoljeća”.

Pitanje je koliko će dugo građani ove zemlje trpjeti skandale koje su izdavali urednici i vodstvo BHRT-a, a za koje nikada niko ne snosi nikakvu odgovornost!

Predsjednik uprave BHRT-a Belmin Karamehmedović, čiji su prvi mandat obilježili skandali zbog kojih niko nije sankcioniran, nikada javnosti nije objasnio zašto je to slučaj, niti se na kraju ispričao.

Međutim, ni parlament Bosne i Hercegovine, koji godinama nijemo promatra, nije razriješen odgovornosti.