Skandalozna odluka u Tuzlanskom kantonu: Naša stranka i SDP prihvatili HDZ-ov princip – učešće u vlasti bez obzira na izborni rezultat!

Kao što je javnosti već poznato, Božo Jurić službeno je nominiran za ministra zdravlja Tuzlanskog kantona. Kako prenosi portal Istraga.ba, riječ je o dugogodišnjem simpatizeru i članu HDZ-a BiH, koji je na lokalnim izborima bio kandidat te stranke za gradskog vijećnika u Tuzli. O tome je odlučila nova parlamentarna većina koju su činili SDP, PDA Mirsada Kukića i Naša stranka. Ne treba zaboraviti ni podršku SBB-a Fahrudina Radončića, koji je “pomogao” u smjeni prethodne vlade.

Dragan Čović i njegov HDZ godinama se bore protiv normi, standarda i prakse demokratskog svijeta, što zahtijeva da se sudjelovanje u vladi provodi u skladu s brojem glasova danih na izborima. Svi zakonski prijedlozi, amandmani i drugi aktivni oblici političkog djelovanja HDZ-a usmjereni su na osiguravanje neupitnog sudjelovanja u vladi, bez obzira na ishod izbora. Napokon, cilj se želi postići putem načela “konstitutivnosti”, koja su u demokratskom svijetu odlukama Europskog suda za ljudska prava čvrsto odbačena kao retrogradna. Zbog toga je odluka SDP-a, Naše stranke i PDA-a Mirsada Kukića nesumnjivo skandalozna.

Ali to nije sve. Ova odluka koalicije u potpunosti je u suprotnosti s proklamiranim načelima dviju od tri stranke, SDP-a i NS-a. SDP i Naša stranka u više su navrata bombardirali javnost izvještajima da ne žele doći na vlast s nacionalnim strankama, ali kao što vidimo, to je bio samo pijesak u očima njihovih birača i svih ostalih građana Bosne i Hercegovine.

S druge strane, bezbroj puta smo čuli kritike ove dvije stranke na račun SDA i DF-a kako “dovode na vlast” na državnoj razini SNSD-a i HDZ-a, pa čak i spašavaju političku karijeru Dodika i Čovića, što god to značilo. Međutim, ishod izbora SNSD-a i HDZ-a na svim prethodnim parlamentarnim izborima u Bosni i Hercegovini neupitan je. Te stranke, htjeli vi to ili ne, imaju snažnu potporu birača i do dva su puta sudjelovale u formiranju vlade na državnoj razini. Kako SDP i Naše stranka sada objašnjavaju da “dovode HDZ na vlast”, iako ne postoji izborni rezultat, pitanje je koje javnost mora stalno ponavljati.

Iako se sve već odavno zna, treba još jednom podsjetiti da su Naša stranka i SDP posegnuli i “doveli” na vlast stranku Mirsada Kukića, koja je svoju politiku oživjela nakon loših rezultata prošlogodišnjih općinskih izbora. Općinski sud u Sarajevu osudio je Mirsada Kukića na godinu dana zatvora zbog kaznenog djela primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu ljudima pod utjecajem “Elektrodistribucije”. Dok se ne donese konačna presuda, pretpostavka nevinosti apsolutni je princip koji se mora poštivati, ali kako razumjeti da su iste stranke tražile smjenu premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, iako suđenje Novaliću još nije počelo.

Novi ministar zdravstva Božo Jurić dugogodišnji je član HDZ-a BiH. U julu 2019. izabran je za tajnika gradskog vijeća HDZ-a BiH. Dotični je kadar lojalan Miji Krešiću, dugogodišnjem dužnosniku HDZ-a BiH, naglašava portal Istraga.ba. Sada zamjenjuje ministricu Dajanu Čolić, koja je tokom svog mandata stekla nezahvalnu ulogu vođe u borbi protiv korona virusa. Unatoč ogromnim izazovima, postignut je vrlo dobar rezultat, koji nisu prošli nezapaženo od strane predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije koja je 8. aprila pohvalila vladu Tuzlanskog kantona zbog “pravovremenog i brzog reagiranja i djelovanja”, zaključivši da se Bosna i Hercegovina u odnosu na druge zemlje zapadnog Balkana “posebno dobro bore protiv pandemije virusa”.