Skandalozne Dodikove izjave: Osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića poredi sa Alijom Izetbegovićem

Visoki predstavnik Valentin Inzko je neuspjeh međunarodne zajednice, on je izmišljena priča – poručio je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

– U BiH imamo jedno skrnavljenje Dejtonskog mirovnog sporazuma što je dovelo do apsurda i nefunkcionisanja BiH – rekao je Dodik gostujuću u emisiji Telering na RTRS-u.

Dodik je istakao da Inzko u BiH služi da održi satanizaciju međunarodne zajednice prema Srbima i ne dozvoljava nikakve promjene stereotipa.

– Inzko sada pokušava da zadrži tu matricu, a to znači da su Srbi krivi, a pogotovo oni koji vode srpski narod – naveo je Dodik.

Napomenuo je da je funkcionala BiH mogla postojati poštujući slovo Dejtona, a međunarodna zajednica je izabrala “duh Detjona”.

Govoreći o Inzkovom zahtjevu da se skine tabla sa Studentskog centra na Palama na kojoj je ispisano ime osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, Dodik je rekao da to nije nadležnost Predsjedništva BiH, već drugih organa možda Republike Srpske, dodavši da “Inzko nije ni EU da bi mogao da prijeti u njeno ime”.

– Na koji način ja to mogu da uradim kao član Predsjedništva BiH – kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Inzko bi trebao da sve u BiH tretira ravnopravno, pa bi onda morao da traži da se promijene i nazivi ulica u Sarajevu Alije Izetbegovića ili Zelenih beretki.

– Oni su sinonim zla za naš narod. Pa bi morao da kaže da bi morao da se promijeni naziv škole koja nosi ime fašiste iz Drugog svjetskog rata. Imate puno drugih naziva širom Bosne i Hercegovine koji podsjećaju na ustašstvo – naveo je Dodik.

Izvor: Faktor