Skandalozno: Otkriveno kako RS u Moskvi vrši opstrukcije nabavke vakcina za Federaciju

Kako je postalo jasno da bi vlada FBiH mogla biti uspješna u nabavi vakcina, sve je više dokaza da su započeli skandalozni pritisci na dobavljače, o kojima i oni sami govore.

Milorad Dodik najavio je to na svoj način jučer iz Beograda i rekao da od ruskih vakcina za Federaciju BiH neće biti ništa.

Prepreka je dokazana i pismom koje su ekskluzivno objavile Vijesti.ba.

U pismu Lakušić poziva Davora Pehara, direktora ZZJZ FBiH, da ne podlegne masovnom pritisku da ne isporuči vakcine Sputnik V u Federaciju BiH.

Također ga je pozvao da ne dozvoli da bilo ko uzurpira ugovor potpisan sa kompanijom Medimpex d.o.o. Sarajevo i “vrši pritiske na legalno izabranog dobavljača koji će u roku, a pitanje je sata, imati potpisan ugovor sa ruskim partnerima i svu potrebnu bankarsku dokumentaciju kako bi se momentalno ušlo u dostavu vakcina za potrebe Federacije BiH”.

U pismu upućenom Peharu, u čiji je sadržaj uvid imao portal Vijesti.ba, Lakušić napominje kako mu se prvi put obraća, iako je, kako kaže, imao namjeru da to učini i mnogo ranije, smatrajući da je nabavka vakcina po sistemu adhok jako bitna za novonastalu situaciju u vezi virusa Covid 19 za sve stanovnike na području BiH, bez obzira na nacionalnu pripadnost i vjersko opredjeljenje.